Κατά 83% μειώθηκε η κατανάλωση πλαστικής σακούλας μετά την επιβολή χρέωσης

Η επιβολή χρέωσης 5 πενών για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στην Αγγλία, μείωσε σύμφωνα με έρευνα την κατανάλωση τους κατά 83% μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα κατά τις τελευταίες δεκαετίας καθώς χρειάζονται από δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν. Μάλιστα, μεγάλο μέρος του καταλήγει στην θάλασσα σκοτώνοντας έτσι χελώνες, πουλιά και κήτη, ενώ με την αποδόμηση τους σε μικρά κομματάκια εισέρχονται στον οργανισμό των ψαριών μολύνοντας τα.
Το μέτρο της χρέωσης τους αποσκοπεί στην μείωση της κατανάλωσής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και εφαρμόστηκε αρχικά στην Ουαλία 2011, ενώ ακολούθησαν η Βόρεια Ιρλανδία το 2013 και η Σκωτία το 2014 με μεγάλη επιτυχία. Από τον Οκτώβριο τους 2015 το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή και στην Αγγλία. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Οι επτά μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Αγγλίας διέθεσαν 640 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τα 7.64 δισεκατομμύρια του 2014.
Η χρέωση στις πλαστικές σακούλες αναμένεται να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τα τέλη του 2018 σύμφωνα με οδηγία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2015.

geonews.gr