Δόθηκαν τα ονόματα στα τέσσερα νέα στοιχεία του περιοδικού πίνακα

Μετά από την επιβεβαίωση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) τον περασμένο Ιανουάριο για την ανακάλυψη 4 νέων στοιχείων του περιοδικού πίνακα, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των νέων αυτών στοιχείων.

Σύμφωνα με την Ένωση, τα ονόματα των νέων στοιχείων 113, 115, 117 και 118 του περιοδικού πίνακα όπου έως σήμερα τους είχαν δοθεί τα προσωρινά ονόματα ununtrium (Uut), unupentioum (Uup), ununseptium (Uus) και ununoctium (Uuo), αντίστοιχα,  είναι:
113: Nihonium,  σύμβολο: Nh

115: Moscovium, σύμβολο: Mc

117: Tennessine, σύμβολο: Ts

118: Oganesson, σύμβολο: Og

Πως δόθηκαν τα παραπάνω ονόματα:

Το Nihonium παίρνει το όνομά του από την ιαπωνική ονομασία της Ιαπωνίας (Nihon). Το Muscovium και Oganesson ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα Ρώσων ερευνητών και ως εκ τούτου το Muscovium παίρνει το όνομα του από το όνομα της πρωτεύουσας της Ρωσίας τη Μόσχα, ενώ το Οganesson από τον Ρώσο Επιστήμονα Yuri Oganessian, επικαφαλή ομάδας η οποία έχει συμβάλει σε πολλές ανακαλύψεις νέων χημικών στοιχείων.
Το Tennessine παίρνει το όνομά του από την πολιτεία  Τενεσί των ΗΠΑ, καθώς το εργαστήριο Oak Ridge National Lab και το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί έπαιξαν σημαντικό ρολό στην ανακάλυψή του.

Nα σημειώσουμε ότι η Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), έχει θέσει υπό δημόσια διαβούλευση έως και την 8 Νοεμβρίου 2016 τα νέα αυτά ονόματα, όπου τότε, αν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από τους επιστημονικούς φορείς, θα οριστικοποιηθούν.

Τι είναι ο περιοδικός πίνακας

14LaAc_periodic_table_IIb

Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων είναι ένας κατάλογος, σε μορφή πίνακα, των χημικών στοιχείων, σε μια διάταξη οργανωμένη με βάση τον ατομικό αριθμό του, την ηλεκτρονική δομή και τις επαναλαμβανόμενες χημικές τους ιδιότητες. Τα χημικά στοιχεία παρουσιάζονται κατά αύξοντα ατομικό αριθμό. Η τυποποιημένη μορφή του πίνακα αποτελείται από μια δισδιάστατη διάταξη των χημικών συμβόλων των χημικών στοιχείων σε μορφή πίνακα, με 7 οριζόντιες γραμμές, που ονομάζονται περίοδοι, και 18 κάθετες στήλες, που ονομάζονται ομάδες, ενώ συμπληρώνεται από κάτω με 2 έξτρα οριζόντιες γραμμές. Ο πίνακας μπορεί επίσης να διαχωριστεί σε 4 ορθογώνιους τομείς:

Τον τομέα s, που αποτελείται από τις δυο πρώτες από αριστερά ομάδες του κυρίως πίνακα, δηλαδή χωρίς τις δύο έξτρα οριζόντιες γραμμές.
Τον τομέα p, που αποτελείται από τις 6 πρώτες από δεξιά ομάδες του κυρίως πίνακα.
Τον τομέα d, που αποτελείται από τις υπόλοιπες ομάδες του κυρίως πίνακα.
Τον τομέα f, που αποτελείται από τις δύο έξτρα οριζόντιες γραμμές, κάτω από τον κυρίως πίνακα.
Μερικές ομάδες του περιοδικού συστήματος έχουν ιδιαίτερες ονομασίες, όπως αλογόνα ή ευγενή αέρια, ενώ οι υπόλοιπες παίρνουν απλά το όνομα του πρώτου από πάνω χημικού στοιχείου τους, για παράδειγμα ομάδα του άνθρακα. Δεδομένου ότι, εξ ορισμού, ο περιοδικός πίνακας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες τάσεις, χρησιμεύει να αντλήσει κανείς πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδιότητες των χημικών στοιχείων, και να βοηθήσει ώστε να προβλεφθούν (σε κάποιον βαθμό) οι ιδιότητες των καινούργιων χημικών στοιχείων που πρόκειται να ανακαλυφθούν ή να πυρηνοσυνθεθούν. Ως ένα αποτέλεσμα, ο περιοδικός πίνακας είτε στην τυποποιημένη μορφή του είτε σε διάφορες άλλες, παρέχει ένα χρήσιμο πλαίσιο για να αναλυθεί η χημική συμπεριφορά.

Όλα τα χημικά στοιχεία έχουν ατομικούς αριθμούς από 1 (υδρογόνο) ως 118 (Ουνουνόκτιο). Τα πρώτα 98 υπάρχουν στη φύση, αν και κάποια βρίσκονται μόνο σε ιχνοποσότητες και αρχικά ανακαλύφθηκαν με πυρηνοσύνθεσησε (ειδικά) εργαστήρια. Χημικά στοιχεία με ατομικούς αριθμούς από 99 – 118 έχουν συνθεθεί σε εργαστήρια. Η πυρηνοσύνθεση χημικών στοιχείων με ακόμη μεγαλύτερο ατομικό αριθμό βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση, με το ερώτημα για το πώς θα πρέπει ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων να προσαρμοστεί για να υποδεχθεί τέτοιες προσθήκες να βρίσκεται ακόμη σε εξελισσόμενη διαβούλευση. Πολλά νέα συνθετικά ραδιονουκλίδια των χημικών στοχείων που έχουν βρεθεί στη φύση, έχουν επίσης παραχθεί σε ειδικά εργαστήρια.

πηγή: iupac.org και wikipedia.org


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να λαμβάνετε άμεσα τα τελευταία άρθρα του geonews.grfacebook_log