Η λίμνη της Κεφαλονιάς

Δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά βρίσκεται το σπήλαιο της Μελισσάνης το οποίο είναι γνωστό για την υπόγεια λίμνη του, η οποία βρίσκεται 20m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Παρόλα αυτά υπάρχει και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο το 1951.
Η λίμνη εκτείνεται σε μήκος περίπου 160m, ενώ το βάθος των σμαραγδένιων νερών της κυμαίνεται μεταξύ 10m και 30m. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νερό της λίμνης επικοινωνεί υπογείως με το νερό στις καταβόθρες του Αργοστολίου.

Το μαγευτικό τοπίο της λίμνης συμπληρώνουν οι σταλαχτίτες ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι’αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

melissani1

melissani10

melissani8