Τα γεύματα των Χριστουγέννων στη μεσαιωνική Ευρώπη

Το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε απλά μια λατρευτική ημέρα του Δωδεκαημέρου, ενώ σε πολλές περιοχές σημαντικότερη εορτή θεωρούταν τα Θεοφάνια. Φαίνεται πως τα Χριστούγεννα άρχισαν να αποτελούν σημαντική γιορτή μετά τον 14ο αιώνα και τότε υιοθετήθηκαν αρκετές παραδόσεις που διασώζονται μέχρι σήμερα.



Τα εορταστικά γεύματα των Χριστουγέννων

Μια σπουδαία γιορτή έπρεπε ασφαλώς να συνδυάζεται και με καλό φαγητό. Βέβαια, το μενού στο μεσαιωνικό χριστουγεννιάτικο γεύμα εξαρτιόταν από την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση της οικογένειας.

Οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πλούσια κυνήγια, όπως αγριογούρουνα, χήνες ή ακόμη και παγόνια. Οι γαλοπούλες δεν είχαν εισαχθεί ακόμη από την Αμερική, συνεπώς απουσίαζαν από το εορταστικό γεύμα των Ευρωπαίων του Μεσαίωνα.

Από την άλλη μεριά, οι φτωχοί δεν είχαν πάντα την πολυτέλεια να απολαμβάνουν κρέας, και στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως κατάφερναν να εξασφαλίσουν λίγο κρέας ελαφιού για εκείνη τη σημαντική εορταστική ημέρα. Επειδή, λοιπόν, οι κατώτερες κοινωνικά τάξεις δεν μπορούσαν να αγοράσουν κρέας για τα Χριστούγεννα, αρκούνταν σε ένα γεύμα από φασόλια, λαχανικά και άγρια φρούτα, τα οποία είχαν συλλέξει στη διάρκεια του φθινοπώρου.

Κάποιοι αγρότες που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν ένα καλό κομμάτι κρέατος, προμηθεύονταν εντόσθια ζώων για να φτιάξουν ένα είδος κρεατόπιτας. Άλλοι πάλι που δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν ούτε καν τα εντόσθια, περίμεναν εκείνες τις γιορτινές ημέρες να τους δωρίσουν οι ιδιοκτήτες της γης, όπου ζούσαν και δούλευαν, απλά λίγο ψωμί, λίγη μπύρα και αλατισμένο μπέικον.

Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Επειδή στο Μεσαίωνα δεν είχε ακόμη εισαχθεί η ζάχαρη στην Ευρώπη, στα εορταστικά γλυκά το μέλι αποτελούσε τη σημαντικότερη γλυκαντική ύλη. Βέβαια, υπήρχε η δυνατότητα της εισαγωγής μπαχαρικών από την Ανατολή, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο και η βανίλια, τα οποία έδιναν ένα ξεχωριστό άρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων. Τα βασικά συστατικά για τα γλυκά εκείνης της εποχής ήταν τα φρούτα, το μέλι, το αλεύρι, τα μυρωδικά και τα διαθέσιμα μπαχαρικά.

Έτσι, λοιπόν, αγαπημένα γλυκά των Ευρωπαίων ήταν η μελόπιτα, η πίτα με κεράσι και τυρί, κάτι σαν το τσίζ-κέικ, το κέικ των Βασιλιάδων, η πουτίγκα από δαμάσκηνα, αχλάδια κομπόστα σε κρασί ή κρασόμελο, και οι κομπόστες επίσης από διάφορα φρούτα, όπως τα μήλα.

Σίγουρα, πάντως, όλα τα επιδόρπια των εορτών γίνονταν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.

Πηγή: sweattearsanddigitalink.com

Φωτογραφία 




Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο