Ο Πόλεμος των Μπόερς ή αλλιώς Νοτιοαφρικανικός πόλεμος

Οι Βρετανοί στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των ναπολεόντειων πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, ενέπλακησαν σε έναν μεγάλο και εξίσου δαπανηρό πόλεμο στη Νότια Αφρική.Οι δημοκρατίες των Μπόερς στη Νότια Αφρική κήρυξαν πόλεμο στη Μεγάλη Βρετανία στις 11 Οκτωβρίου 1899, καθώς θεωρούσαν πως απειλούνταν από την παρουσία του Βρετανικού στρατού στα σύνορά τους. Στην ουσία, η αιτία του πολέμου βασιζόταν στον ανταγωνισμό που υπήρχε για τον έλεγχο του πλούσιου ορυχείου χρυσού Witwatersrand στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Επειδή μάλιστα εκείνη την εποχή το νομισματικό σύστημα των χωρών βασιζόταν στο χρυσό και το ορυχείο Witwatersrand ήταν το μεγαλύτερο ορυχείο του κόσμου, η Βρετανία ήθελε με κάθε τρόπο να έχει αποκλειστικά τον έλεγχο του ορυχείου.

Στα πλαίσια της ενίσχυσης της Βρετανικής επιρροής στην περιοχή, το 1897 η Μεγάλη Βρετανία άρχισε να υπονομεύει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής με τροπολογία του Συντάγματος της δημοκρατίας των Μπόερς, κατά την οποία χορηγούνταν πολιτικά δικαιώματα σε ξένους και σε Βρετανούς αποίκους, παρέχοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να καθορίζουν την πολιτική. Μάλιστα, για να ενισχυθεί η Βρετανική κυριαρχία, συσσωρεύτηκαν στην περιοχή πολλά βρετανικά στρατεύματα, γεγονός που άρχισε να ανησυχεί τους ντόπιους κατοίκους, τους Μπόερς.

Οι Μπόερς ήταν απόγονοι των Ολλανδών αποίκων και ζώντας πια στην περιοχή 200 χρόνια περίπου, θεωρούσαν πως οι ίδιοι ήταν ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής, γι’ αυτό έβλεπαν εχθρικά την παροχή δικαιώματος ψήφου σε καινούργιους αποίκους. Οι Μπόερς ήταν κυρίως αγρότες, αλλά μετά την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή, εργάζονταν και οι ίδιοι στο ορυχείο και αντιμετώπιζαν εχθρικά τη Βρετανική παρουσία.

Στον πόλεμο που ακολούθησε, η Μεγάλη Βρετανία κινήθηκε με στράτευμα 500.000 αντρών έναντι των 88.000 αντρών των Μπόερς. Ωστόσο, αυτή η αριθμητική υπεροχή των Βρετανών δεν τους βοήθησε για να τερματίσουν γρήγορα και εύκολα τον πόλεμο με τους Άφρικανς, δηλαδή τους παλιούς αποίκους. Οι Βρετανοί πολεμούσαν σε μια εχθρική χώρα με δύσκολο έδαφος και με πολλές δυσχέρειες στην επικοινωνία. Από την άλλη οι Μπόερς, επειδή ήταν λίγοι αριθμητικά, προτίμησαν τη γραμμή του αμυντικού πολέμου και του ανταρτοπόλεμου. Σ’ αυτή την πολεμική αναμέτρηση μάλιστα έγινε χρήση για πρώτη φορά του πολυβόλου όπλου.

Τελικά, παρά τη σθεναρή και γενναία αντίσταση των Μπόερς, οι Βρετανοί αναδείχτηκαν νικητές σε έναν πόλεμο που τους στοίχισε περίπου 200 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Τον Μάιο του 1902 οι Μπόερς αποδέχτηκαν την απώλεια της ανεξαρτησία τους και με συνθήκη ειρήνης δήλωσαν υποταγή στο Στέμμα.

Φωτογραφία