Οι διαφημίσεις μιας άλλης εποχής

Οι διαφημίσεις προϊόντων είναι ασφαλώς συνυφασμένες με την εποχή και τις ανάγκες των ανθρώπων. Σε παλιότερες εποχές που το κύριο μέσο προβολής των διαφημίσεων ήταν ο έντυπος τύπος, ευφάνταστοι διαφημιστές επιστράτευαν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους για να προκαλέσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προσοχή του αγοραστικού κοινού.Διαφήμιση της εταιρείας IZOLA

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950, εποχή που η Ελλάδα άρχισε να εμφανίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης και να ακολουθεί, έστω με αργούς ρυθμούς, τον δυτικό τρόπο ζωής, βρίσκουμε τη διαφήμιση της εταιρείας IZOLA, με βασικό σλόγκαν πως η αγορά ψυγείου φέρνει τον πολιτισμό στο σπίτι.

Σιγαρέττα πολυτελείας Αφοί Καρέλια

Επίσης, σε μια ξεχωριστή και πολύ καλαίσθητη διαφήμιση του 1960, τα τσιγάρα πολυτελείας του «Καρέλια» συνδέουν την απόλαυση του καπνίσματος με την κοσμική ζωή των γυναικών και με άλλες πολυτελείς, για την εποχή, συνήθειες, όπως το τένις και την απόλαυση ενός κοκτέιλ!

Λεπίδες ξυρίσματος ASTOR

Σε παλιότερες δεκαετίες, πριν μάλλον από τη χρήση των ξυριστικών μηχανών, οι λεπίδες ξυρίσματος ASTOR προβαλλόταν ως ανώτερη στον κόσμο!

Σοκολάτες ΙΟΝ

Ένα αγαπημένο προϊόν εδώ και έναν αιώνα σχεδόν είναι οι σοκολάτες ION. Σε μια παλιά διαφήμιση προβάλλεται πως το προϊόν ήταν απολύτως ασφαλές για τον καταναλωτή χάρη στην αεροστεγή συσκευασία. Ακόμη, βλέπουμε την γκάμα προϊόντων της ΙΟΝ, με σοκολάτες Κροκάν και Bitter!

Ιδιαιτέρως ευφάνταστη αλλά και προκλητική για την εποχή ήταν η διαφήμιση για το σαπούνι ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ. Στη διαφήμιση πάλι της οδοντόκρεμας KOLYNOS βλέπουμε ένα χαριτωμένο μωρό να πατάει επάνω στην οδοντόκρεμα.
Κυπριακές διαφημίσεις

Εντύπωση πάλι προκαλεί, τουλάχιστον σε εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, και μια κυπριακή διαφήμιση του 1961, όπου το βούτυρο παρουσιάζεται ως «βούτυρος» που μάλιστα φέρεται να έχει γεύση χαλεπιανού βουτύρου!

Η Κύπρος πάλι στις αρχές του 1961, λίγο μετά την απελευθέρωσή της, διέθετε ακόμη και ελληνικό καφέ χωρίς καφεΐνη.

Πηγές:

foodmuseum.cs.ucy.ac.cy
amapola.gr
to-paliatzidiko.blogspot.com
tilestwra.com
patrasevents.gr
newsn.wordpress.com