Η καταστροφή της Αθήνας από την επιδρομή των ΕρούλωνΜια επίθεση που δέχτηκε η Αθήνα στην αρχαιότητα και που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι η επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ.

Οι Έρουλοι ήταν ένα γοτθικό φύλο που κατέβηκε από το βορρά. Η επιδρομή που βίωσε η Αθήνα από την επίθεση των Ερούλων ήταν τόσο καταστροφική, ώστε η ευημερία της πόλης φέρεται να διακόπηκε ξαφνικά και ίσως να χρειάστηκε και ένας αιώνας ώστε να μπορέσει η πόλη να ανακάμψει. Ουσιαστικά, αυτή η επίθεση σήμανε το τέλος μιας μεγάλης αρχαίας πόλης, η οποία μετατράπηκε αιφνιδίως σε μία πολύ μικρότερη.

Η επίθεση των Ερούλων

Οι Έρουλοι έφτασαν στην Αθήνα από τη θάλασσα και κατέλαβαν την πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Στόχος τους ήταν να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη αναστάτωση μπορούσαν και να αρπάξουν μεγάλη λεία από την επιδρομή τους. Εκείνη την εποχή υπολογίζεται πως στην Αθήνα πρέπει να ζούσαν γύρω στις 28.000 πολίτες και δεν διέθετε οργανωμένο στρατό.

Παρά το γεγονός πως στην Αθήνα δεν υπήρχε οργανωμένο στρατιωτικό σώμα, ωστόσο ένα σώμα από 2.000 Αθηναίους με επικεφαλής το ρήτορα και ιστορικό Πόπλιο Ερέννιο Δέξιππο, φαίνεται πως έστησε ενέδρα στους Ερούλους στο όρος Αιγάλεω και έτσι κατόρθωσαν να τους απωθήσουν.

Οι Έρουλοι μεταξύ των άλλων καταστροφών που προξένησαν στη Αρχαία Αγορά, προκάλεσαν επίσης σημαντικές πληγές στη βιβλιοθήκη του Πανταίνου και στη βιβλιοθήκη του Αδριανού. Επίσης, σύμφωνα με τον Τραυλό, οι βάρβαροι επιδρομείς κατέλαβαν την Ακρόπολη και πυρπόλησαν τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Συγκεκριμένα, από την πυρπόληση κάηκε η ξύλινη στέγη του σηκού του Παρθενώνα και του οπισθοδόμου, όπως επίσης και το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου.

Η καταστροφική μανία των Ερούλων έλαβε τέλος με την εκδίωξή τους από την πόλη. Ο Πόπλιος Ερέννιος Δέξιππος, λοιπόν, ένας άνθρωπος των γραμμάτων σε ηλικία 60 ετών προστάτεψε και έσωσε την Αθήνα από την επιδρομή των βαρβάρων.

Πηγή: Χιώτη Λαμπρινή: Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΡΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (267 μ.Χ.)