Η αρχαία ακρόπολη στο Καστέλι της Πάτμου

Στα βόρεια της Χώρας της Πάτμου, βρίσκεται σε οχυρή θέση η ακρόπολη του Καστελίου, που αποτελεί και τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

Η ακρόπολη

Τα τείχη στην περιοχή Καστέλι χρονολογούνται μεταξύ του 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα και τα ευρήματα φανερώνουν πως υπήρχε ακρόπολη, με τους ναούς των Θεών Απόλλωνα και Διόνυσου καθώς και ιππόδρομος. Ασφαλώς, το νησί ανθούσε στην αρχαιότητα και με βάση τα επιφανειακά όστρακα και τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στην περιοχή, υπολογίζεται πως κατοικούνταν ήδη από την Εποχή του Χαλκού.Η αρχαία Λάτμος

Στην αρχαιότητα η νήσος Πάτμος ονομαζόταν Λάτμος, μια ονομασία που πιθανότητα προήλθε από το όρος Λάτμος της Μικράς Ασίας. Από την Εποχή του Χαλκού η Λάτμος κατοικήθηκε από τους Κάρες, τη Γεωμετρική Εποχή από τους Δωριείς και μετέπειτα από τους Ίωνες. Και ενώ η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πάτμου ανθούσε την Κλασική και την Ελληνιστική Εποχή, η παρακμή του νησιού ξεκίνησε με τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Τότε οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν και το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους ως τόπος εξορίας. Ανάμεσα στους εξόριστους του αυτοκράτορα Δομητιανού που έφθασαν τον 95 μ.Χ. στην Πάτμο ήταν και ο Ιωάννης, ο μαθητής του Ιησού.

Αιώνες μετά και συγκεκριμένα το 1088 μ.Χ., χτίστηκε η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου από τον Όσιο Χριστόδουλο στα ερείπια του ναού της Πατμίας Αρτέμιδος, η οποία ήταν η πολιούχος θεά του νησιού στην αρχαιότητα.

Σήμερα, είναι ορατά και διατηρούνται σε αρκετό ύψος και έκταση λείψανα της οχύρωσης της ακρόπολης, μία πύλη και πύργοι ενώ πλησίον του ναϋδρίου του Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχει πύργος που φαίνεται ανεξάρτητος από την κύρια οχύρωση.

Παρακολουθήστε ένα περιηγητικό βίντεο στην ακρόπολη της Πάτμου

Πηγές:

patmosweb.gr
culture.gr