«Γεφύρι του Κόκκορη – Νούτσου»: To διάσημο πέτρινο γεφύρι στα Ζαγοροχώρια

Η Ήπειρος αποτελεί μια ιδιαίτερη γωνία της Ελλάδας και διακρίνεται για το πλούσιο παρθένο φυσικό της περιβάλλον. Στο εσωτερικό της βρίσκεται το Ζαγόρι μια περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακή γεωλογία και δύο εθνικούς δρυμούς,  όπου ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το Φαράγγι του Βίκου και άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα, ανατολικά της επιβλητικής Τύμφης*.

Τα περίπου 45 χωριά του Ζαγορίου διασυνδέονταν με ορεινούς δρόμους και παραδοσιακά τοξωτά πέτρινα γεφύρια, μέχρι τη διάνοιξη σύγχρονων δρόμων τη δεκαετία του 1950. Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια χτίστηκαν κυρίως από δωρεές και αντικατέστησαν παλιότερα ξύλινα. Κάποια από τα γεφύρια είναι περισσότερο γνωστά όπως αυτό του Κόκκορη -Νούτσου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Το γεφύρι πρωτοχτίστηκε το 1752, με την οικονομική συνδρομή του προεστού Νούτσου Κοντοδήμου από το χωριό Βραδέτο, ωστόσο επισκευάστηκε το 1910 απο τον Κόκκορο, από το χωριό Κουκούλι, ο οποίος είχε το μύλο του εκεί, και έτσι ονομάζεται σήμερα γεφύρι Κόκκορη -Νούτσου.
Το τόξο του γεφυριού έχει μήκος 23,6μ και ύψος 8,5μ. Η πρόσβαση στο γεφύρι γίνεται και από τις δύο πλευρές με μονοπάτια που έχουν σκαλιστεί πάνω στους βράχους και αποτελούν συνέχεια της κατασκευής του. Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του.

Το γεφύρι του Κόκκορη – Νούτσου είναι ιδιαίτερα γνωστό όχι μόνο λόγω της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι, αλλά και λόγω του ότι σε εκείνο το γεφύρι έχουν γυριστεί πολλά διαφημιστικά spots καθώς και σκηνές από πολλά σήριαλ όπως το “Άγγιγμα ψυχής” του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη.


*Η Τύμφη είναι βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου, λεγόμενο κοινώς «Γκαμήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου». Οι υψηλότερες κορυφές της Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2.497 μ., η Γκούρα 2.467 μ., η Αστράκα 2.432 μ., και ακολουθούν ο Άβαλος, η Ραδόβολη, ο Πλόσκος, ο Λαγαρής, ο Αϊλιάς κ.ά. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η Ριζίνα απέχει περίπου 4 ώρες πεζοπορία από το χωριό Βραδέτο. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης καταλήγουν στο «Φαράγγι του Βίκου».