Cordyceps militaris, ένα ιδιαίτερο μανιτάρι που ωφελεί τον οργανισμό

Το Cordyceps militaris είναι ένας ιδιαίτερος μύκητας που καρποφορεί επάνω σε νύμφες ή προνύμφες Λεπιδόπτερων, θαμμένες σε μικρό βάθος. Είναι ένα αρκετά σπάνιο είδος μύκητα που καρποφορεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Γενικά, οι μύκητες Cordyceps είναι δημοφιλείς στην Κίνα για τις ευρέως αποδεκτές ιδιότητές τους για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και ως τονικό. Οι χρήσεις τους στην ιατρική χρονολογούνται ήδη από τη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644) και περιλαμβάνονται στην εγκυκλοπαίδεια της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής «Compendium of Materia Medica»本草綱»).

Βέβαια, και η σύγχρονη επιστήμη αποδέχεται πως το Cordyceps militaris παρέχει πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση, αντιβακτηριδιακή, αντικαρκινική, αντιμυκητιακή και μπορεί να λειτουργεί και ως προ-σεξουαλικό.



Πώς θα μπορούσε να μαγειρευτεί;

Κι αν εδώ στην Ελλάδα ίσως μας ξενίζει η ιδέα να καταναλώσουμε έναν μύκητα που ευδοκιμεί επάνω σε έντομο και φαινομενικά δεν μοιάζει με μανιτάρι, εντούτοις στην Κίνα χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό για τις σούπες. Ακόμη, τα αποξηραμένα Cordyceps τα βάζουν σε ζεστό νερό και φτιάχνουν τσάι, τα προσθέτουν σε κοτόπουλο ή ψάρι που βράζει στον ατμό κ.ά.

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση αυτών των ιδιαίτερων «μανιταριών» βρήκαμε στον Forager Chef, που δοκίμασε να μαγειρέψει Cordyceps militaris με λινγκουίνι.

Υλικά:

60 γρ. φρέσκα μανιτάρια Cordyceps, ολόκληρα.
85 γρ. λινγκουίνι.
1 κουταλιά της σούπας κρουτόν.
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο.
2 κουταλιές της σούπας κομμένο φρέσκο σχοινόπρασο.
1/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί.
Αλάτι και πιπέρι.
Μια καλή χούφτα φρέσκο ??κάρδαμο, κομμένο σε κομμάτια.
Προαιρετικά, λίγο τσίλι.

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί. Έπειτα, σβήστε με το κρασί και χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια και αφήστε τα να μαραθούν και όταν δείτε πως είναι έτοιμα, σβήστε τη φωτιά. Εντωμεταξύ, σε μία κατσαρόλα βράζετε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente. Στη συνέχεια, αδειάστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Προσθέστε αν θέλετε λίγο ακόμη αλάτι κι έπειτα το στίλι, το σχοινόπρασο, το κάρδαμο, λίγο ακόμη λάδι και ανάψτε πάλι το μάτι της κουζίνας απλά για να θερμανθεί το φαγητό. Σερβίρετε γαρνίροντας το γεύμα σας με λίγο σχοινόπρασο και τα κρουτόν.

Πηγή: 
mushring.blogspot.com

Φωτογραφία 


mushring



Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο