Γνωρίζετε γιατί αφήνουν τις κατσίκες στο Μαρόκο να σκαρφαλώνουν στα δέντρα;

Μια παραδοσιακή τεχνική συλλογής σπόρων εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα στο Μαρόκο. Από τα σπάνια δέντρα αργκάν, που ευδοκιμούν αποκλειστικά στο Μαρόκο, παράγεται μέσω των σπόρων τους, το γνωστό και πολύ ακριβό «έλαιο αργκάν» το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών.
Το δέντρο αργκάν μπορεί να ζήσει έως και 150 ή 200 χρόνια κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες του Μαρόκου, ενώ ξεκινά να παράγει καρπούς όταν φτάσει τα 30-50 χρόνια. Μόλις ο καρπός των δέντρων έχει ωριμάσει οι κάτοικοι της περιοχής αφήνουν τις κατσίκες να σκαρφαλώσουν στα δέντρα, καθώς αποτελεί εκλεκτή τροφή για αυτές, με αποτέλεσμα να «συλλέγουν» το πολύτιμο αυτό αγαθό. Το όφελος της περίεργης αυτής αναρρίχησης βρίσκεται στα περιττώματα από τις κατσίκες. Τρώγοντας τους καρπούς με το σκληρό περίβλημα καταφέρνουν στο τέλος να αποβάλουν τους σπόρους που περιέχονται στο εσωτερικό τους, από τους οποίους οι κάτοικοι της περιοχής  παράγουν  το πολύτιμο έλαιο.

Η συλλογή των σπόρων του αργκάν γίνεται και με πιο σύγχρονες μεθόδους, που τις χρησιμοποιούν κυρίως οι συνεταιρισμοί της περιοχής, οι οποίοι εξάγουν το πολύτιμο αυτό αγαθό.

morocco-1

dromedar61

CarolineGranycome

Elgaard


 in-morocco-its-normal-for-goats-to-hang-out-on-top-of-trees1-805x506 moeocco-argan-2 morocco-goats-5