Ο πατέρας του ηλεκτρομαγνητισμού Αντρέ Αμπέρ

Σαν σήμερα 10 Ιουνίου του 1836 πέθανε στη Μασσαλία ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ (André-Marie Ampère), o «Νεύτων του Ηλεκτρομαγνητισμού», όπως τον αποκαλούν τιμητικά οι συμπατριώτες του στη Γαλλία.

O Αμπέρ ήταν Γάλλος φυσικός και κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Γεννήθηκε στη Λυών στις 20 Ιανουαρίου 1775 και από μικρή ηλικία έδειξε κλίση προς τα φυσικομαθηματικά και τα γράμματα σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και γρήγορα σχετικά κατέστη διεθνής επιστημονική φυσιογνωμία καταλείποντας και αξιόλογα φιλολογικά και φιλοσοφικά έργα.

Διετέλεσε διαδοχικά καθηγητής της Φυσικής και της Χημείας στη Κεντρική Σχολή (1801), καθηγητής του Λυκείου της Λυών (1804) και επιμελητής της Πολυτεχνικής Σχολής (1804), μέλος του συμβουλευτικού γραφείου των τεχνών, γενικός επιθεωρητής του Πανεπιστημίου (1808), καθηγητής ανάλυσης στο Πολυτεχνείο (1809) καθώς και μέλος πολλών ξένων Ακαδημιών.

4_402
Ο Αμπέρ καθιέρωσε το ηλεκτρόμετρο ως «μετρητή τάσεων» και όρισε ως συνέπειες του ηλεκτρικού ρεύματος τα χημικά και τα μαγνητικά φαινόμενα που το συνοδεύουν. Το 1820 διατύπωσε την ηλεκτροδυναμική θεωρία του για την αλληλεπίδραση αγωγών που διαρρέονται από ηλεκτρικά ρεύματα, ενώ μαζί με τον Ζακ Μπαμπινέ πρότεινε το 1822 την κατασκευή του ηλεκτρομαγνητικού τηλέγραφου.

Από το 1814 ο Αμπέρ είχε ήδη εκλεγεί μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας με την ιδιότητα του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Παρισιού, ενώ δύο χρόνια πριν το θάνατό του δημοσίευσε ένα εκτεταμένο δίτομο έργο με τίτλο: «Πραγματεία για τη φιλοσοφία των επιστημών ή αναλυτική έκθεση μιας φυσικής ταξινόμησης όλων των ανθρώπινων γνώσεων».

Είναι θεμελιωτής της άποψης ότι οι μαγνητικές δυνάμεις προκαλούνται από το κινούμενο και όχι από το ακίνητο ηλεκτρικό φορτίο. Εξήγησε το μαγνητισμό των υλικών.Προς τιμήν του πήρε το όνομα η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στο αντίστοιχο όργανο, το αμπερόμετρo.
Ο Αντρέ Αμπέρ άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου 1836 στη Μασαλία και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της παρισινής Μονμάρτης.