Όρος Μαίναλο, εκεί που οι άνθρωποι συνομιλούν με τους θεούς

Στο βόρειο τμήμα του νομού Αρκαδίας, ξεπροβάλει το όρος Μαίναλο με κορυφή στα 1981 μέτρα (Οστρακίνα). Το όρος Μαίναλο έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε ιστορικές στιγμές της χώρας μας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και στις κορυφές του έχει ξεκινήσει να γράφει η ιστορία από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Το όνομα του  σημαίνει την ιερή μανία, την θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.

Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος και ο Ελισσώνας. Στο  βουνό βρίσκονται μερικά από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας όπως τα Μαγούλιανα (1365 μέτρα) και η Αλωνίσταινα (1220 μέτρα).

Το Μαίναλο ήταν ελατοσκέπαστο στην βορειοδυτική του πλευρά μέχρι τις πυρκαγιές του 2011. Ανατολικά, η βλάστηση είναι φτωχότερη, ενώ νότια συναντάμε πεύκα και κυπαρίσσια. Το Μαίναλο είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξης Natura 2000.

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα από τους Αρκάδες. Οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων του Μαινάλου (Ορχομενός, Μαντίνεια, Τεγέα κ.α.) λάτρευαν εκτός από του ολύμπιους θεούς και τον θεό Πάνα.  Η λατρεία του Πάνα εξαπλώθηκε αργότερα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όρος Μάιναλος

Όρος Μαιναλο, εικόνα: naturagraeca.com

Στη νεότερη ιστορία της χώρας, η περιοχή του Μαινάλου πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821, με τα χωριά Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια και Λιμποβίσι (το χωριό του Κολοκοτρώνη) να είναι μερικά μόνο από τα ασφαλή ορμητήρια της περιοχής. Τα επαναστατημένα χωριά αυτά αποτελούσαν κύριους αιμοδότες, με πυρομαχικά και στρατό, της επανάστασης.
Το Μαίναλο είναι η ίδια η ψυχή της Αρκαδίας. Εδώ έχουν περιπλανηθεί θεοί και ήρωες και όλα τα πραγματικά γεγονότα έχουν μυθοποιηθεί, καθώς μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σχετίζεται με το βουνό.

Το Μαίναλο στέκει πάντα περήφανο στο κέντρο της Πελοποννήσου, αποτελώντας φρουρό και καταφύγιο στις δύσκολες εποχές και προσφέροντας ανείπωτης ομορφιάς διαδρομές και τοπία.

Επιμέλεια: Άγγελος Γ.