Ψάρια μολυσμένα με υδράργυρο καταλήγουν στο πιάτο μας

Αδιαμφισβήτητα, η κατανάλωση του ψαριού είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές για μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων υδραργύρου στο νερό και σε προσχωματικά υλικά αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι εύκολη η πρόσληψη του υδραργύρου από τα ψάρια και τα όστρακα μέσω των οποίων εισέρχεται τελικά ο υδράργυρος στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.



Τι είναι ο υδράργυρος και πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία των ανθρώπων

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο και αρκετά τοξικό. Απαντάται φυσικά στο περιβάλλον, συνήθως σε ασφαλείς περιεκτικότητες σε ορυκτά υλικά, χωρίς όμως να εγκυμονεί κάποιο σοβαρό κίνδυνο. Λόγω όμως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων εκλύονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι υδραργύρου στο περιβάλλον, που μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για χιλιάδες χρόνια.

Τα επίπεδα υδραργύρου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σήμερα έως και 500% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στους ωκεανούς οι συγκεντρώσεις υδραργύρου είναι περίπου 200% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο υδράργυρος, λοιπόν, που προσλαμβάνουν τα ψάρια έχει την τάση να παραμένει στον οργανισμό τους και να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μέσω της κατανάλωσης μεγάλων κυρίως ψαριών και θαλασσινών ο άνθρωπος βρίσκεται εκτεθειμένος σε υψηλές συγκεντρώσεις ενός τοξικού μετάλλου, πράγμα που προκαλεί μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Η έκλυση υδραργύρου στο περιβάλλον

Στην Ευρώπη, η χρήση υδραργύρου είναι πολύ περιορισμένη καθώς οι βιομηχανικές χρήσεις του έχουν απαγορευτεί. Μία από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης από υδράργυρο στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου είναι η καύση στερεών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης, η τύρφη και το ξύλο, τόσο για βιομηχανική όσο και για οικιακή χρήση. Τα εν λόγω καύσιμα περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου οι οποίες εκλύονται στο περιβάλλον όταν τα καύσιμα αυτά καίγονται. Οι εκλύσεις αυτές αποτελούν τη βασική πηγή εκπομπών υδραργύρου στην Ευρώπη και προέρχονται από δραστηριότητες όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η παρασκευή τσιμέντου και η παραγωγή μετάλλων.

Ποια ψάρια εμφανίζουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου

Τα μεγαλύτερα ψάρια-θηρευτές τείνουν να έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου, καθώς τρέφονται με μικρότερα ζώα των οποίων οι οργανισμοί περιέχουν ήδη κάποιες ποσότητες υδραργύρου. Συνεπώς, η κατανάλωση μεγαλύτερων ψαριών-θηρευτών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο σολομός συνεπάγεται κατά κανόνα μεγαλύτερη πρόσληψη υδραργύρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μικρότερων ψαριών, τα οποία βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα.



Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι επιπτώσεις στην υγεία σχετίζονται με την προσλαμβάνουσα δόση. Η βασική ανησυχία όμως είναι οι επιπτώσεις του υδραργύρου στα έμβρυα και τα μικρά παιδιά. Το έμβρυο μπορεί να εκτεθεί στον υδράργυρο μέσα στη μήτρα, λόγω της κατανάλωσης θαλασσινών από τη μητέρα, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές και δια βίου επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη γλώσσα, την προσοχή και άλλες δεξιότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στην Ευρώπη γεννιούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 1.8 εκατομμύρια παιδιά με επίπεδα υδραργύρου πάνω από τα συνιστώμενα ασφαλή όρια.

Συνεπώς, όλες οι μέλλουσες μητέρες αλλά και οι εγκυμονούσες απαγορεύεται να καταναλώνουν μεγάλα ψάρια. Ασφαλώς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν μικρά ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες, όπως είναι οι σαρδέλες, οι οποίες άλλωστε είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά επιμόλυνσης από υδράργυρο.

Πηγή: eea.europa.eu

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο