Χώρες με διαφορετικό όνομα στο κράτος, στη γλώσσα και την εθνότηταΥπάρχουν πολλές χώρες ανά τον κόσμο, στις οποίες η ονομασία της χώρας δεν ταυτίζεται με την εθνότητα ούτε ασφαλώς με τη γλώσσα. Μπορεί βέβαια η Ελλάδα να έχει παράγωγα επίθετα του ονόματός της για τον προσδιορισμό της γλώσσας και της εθνότητας, όμως αυτός δεν είναι ο γενικός κανόνας.

Υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες εμφανίζουν σχετικά εθνική ομοιογένεια και ο πληθυσμός τους κατοικούσε στα εδάφη αυτά επί αιώνες. Σ’ αυτές τις χώρες λοιπόν είναι λογικό να ταυτίζεται το όνομα της χώρας με την ονομασία της γλώσσας και της εθνότητας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε πολλές άλλες χώρες, οι οποίες κυρίως υπήρξαν παλιές αποικίες των Ευρωπαίων ή προήλθαν στη νεώτερη εποχή από διάσπαση άλλων μεγαλύτερων κρατών και ομοσπονδιών.

Η Βραζιλία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βραζιλία. Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Νότιας Αμερικής και η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και σε πληθυσμό. Η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας και η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα πορτογαλικά. Ο λαός πάλι της Βραζιλίας είναι ένα μείγμα πολλών φυλετικών και εθνικών ομάδων και το σύνολο του πληθυσμού παρουσιάζει ποικιλία φυλετικών τύπων και χαρακτηριστικών, χωρίς σαφείς εθνικές προελεύσεις.

Το Μεξικό

Το Μεξικό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Μεξικάνικης Χερσονήσου που ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Αμερική. Η επίσημη ονομασία του κράτους του Μεξικού είναι Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες και η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η ισπανική. Μάλιστα, το Μεξικό είναι η πολυπληθέστερη ισπανόφωνη χώρα στον κόσμο.

Η Μολδαβία

Η επίσημη ονομασία της Μολδαβίας είναι Δημοκρατία της Μολδαβίας. Η Μολδαβία είναι μια σχετικά καινούργια χώρα, που απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου του 1991, στο πλαίσιο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα ρουμανικά και ως προς την πληθυσμιακή σύσταση της χώρας παρατηρείται ένα συνονθύλευμα φυλών: Μολδαβοί, Ουκρανοί, Ρώσοι, Γκαγκαούζοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι κλπ.

Το Πακιστάν

Το Πακιστάν είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία αποτελούμενη από τέσσερις επαρχίες και τέσσερις ομοσπονδιακές περιοχές συν την ομοσπονδιακή περιοχή της πρωτεύουσας. Η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν. Το Πακιστάν είναι μία κατεξοχήν μουσουλμανική χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους μουσουλμανικούς πληθυσμούς παγκοσμίως. Έχει πανάρχαια ιστορία αποίκισης και πολιτισμού, που περιλαμβάνει τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού ποταμού.

Ασφαλώς, η επίσημη γλώσσα του κράτους δεν είναι τα πακιστανικά, αφού τέτοια γλώσσα δεν υπάρχει, αλλά τα αγγλικά. Βέβαια, κυρίως ομιλείται η γλώσσα Ούρντου και συνδέεται ιστορικά με τους μουσουλμάνους της περιοχής του Ινδουστάν.

Το Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 2006. Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία. Η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η σερβοκροατική γλώσσα. Σχετικά με την εθνολογική σύσταση των κατοίκων του Μαυροβουνίου υπάρχει μια αμφιβολία για το αν οι Μαυροβούνιοι είναι σερβικός λαός ή αν αποτελούν ξεχωριστό σλαβικό λαό. Σίγουρα πάντως οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου έχουν φυλετική συγγένεια με τους Σέρβους.

Γενικά, υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις χωρών, που η ονομασία του κράτους είναι άσχετη με την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα. Επομένως, οποιοδήποτε όνομα και αν υιοθετεί ένα νεοσύστατο κράτος, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βαπτίζεται η εθνότητα και η γλώσσα με το όνομα της χώρας.

Πόσο μάλλον για κράτη που αποτελούνται από διάφορες εθνολογικές ομάδες, οπότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ενιαία εθνική ταυτότητα και για την κατοχύρωση εθνικής γλώσσας που δεν αναγνωρίζεται ως αυτόνομη γλώσσα από την παγκόσμια κοινότητα των γλωσσολόγων.

Πηγή: el.wikipedia.org