Τρόποι για να απολαύσει κανείς το τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα λόγω της ελαφρώς γλυκιάς, πικάντικης και ισχυρής αρωματικής λεμονάτης γεύσης του αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ διαδεδομένο συστατικό στη μαγειρική και για συνταγές που δεν προέρχονται αποκλειστικά από την ασιατική κουζίνα.

Εκτός όμως από το θεσπέσιο άρωμα που προσφέρει στο φαγητό μας, η πιπερόριζα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαρμακευτικά φυτά, το οποίο μάλιστα αξιοποιούταν από την αρχαιότητα ως γιατρικό, συνήθως σε αφεψήματα, βάμματα και μείγματα αιθέριων ελαίων. Σύμφωνα με τη λαϊκή ιατρική, η πιπερόριζα θεωρείται πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ότι δρα κατά της ναυτίας, είναι αντιπυρετική, αντισηπτική και διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απολαύσει κανείς το τζίντζερ και να ωφεληθεί ο οργανισμός του από τα ευεργετικά συστατικά του. Πρώτα απ’ όλα, στην Κέρκυρα παράγεται η Τσιτσιμπίρα, το «βασιλικό αναψυκτικό» που έγινε αγαπημένη συνήθεια των Κερκυραίων από την εποχή της Αγγλοκρατίας.



Τσιτσιμπίρα

Η Τσιτσιμπίρα αφρίζει χωρίς να περιέχει ανθρακικό, είναι δροσιστική αλλά στην ουσία δεν είναι μπίρα. Ωριμάζει μέσα στο μπουκάλι της, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ζύθο καθώς αποτελείται από τζίντζερ, φρέσκο λεμόνι, ζάχαρη και νερό, τα οποία «ζυμώνονται» στα καζάνια. Έτσι, παράγεται ένα πιπεράτο και τονωτικό αναψυκτικό με λεμονάτη γεύση.

Εάν βέβαια θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας Tσιτσιμπίρα, ακολουθεί μια συνταγή από το «Εδεσματολόγιο της Κέρκυρας».

Υλικά:
500γρ. ζάχαρη
700γρ. βραστό νερό
3.100γρ. κρύο νερό
6 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
χυμός 4 λεμονιών
1 κουταλάκι ψίχα λεμονιού
1 ποτήρι νερό κρύο
μπουκάλια χοντρά με πώμα ασφαλείας

Εκτέλεση:
Σ’ ένα δοχείο που κλείνει καλά ρίχνουμε το χυμό 2 λεμονιών, 2 κουταλάκια τζίντζερ, την ψίχα λεμονιού και το 1 ποτήρι κρύο νερό. Κλείνουμε καλά το δοχείο και το αφήνουμε να μείνει για 3 ημέρες. Αφού περάσουν οι 3 ημέρες, κάθε μέρα για τις επόμενες 4 ημέρες προσθέτουμε στο δοχείο 2 κουταλάκια ζάχαρη και 1 κουταλάκι τζίντζερ. Την 5η ημέρα σουρώνουμε το περιεχόμενο του δοχείου και προσθέτουμε το χυμό των άλλων 2 λεμονιών. Λιώνουμε τη ζάχαρη στο βραστό νερό και προσθέτουμε το κρύο νερό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε τα μπουκάλια (αφού σουρώσουμε πρώτα το μείγμα) προσέχοντας να μένει κενός χώρος σε κάθε μπουκάλι. Η τσιτσιμπίρα θα είναι έτοιμη έπειτα από τρεις εβδομάδες και πίνεται πολύ παγωμένη. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης προσέχουμε να μην μετακινούμε τα μπουκάλια γιατί το μείγμα αναβράζει.

Αφέψημα

Το τζίντζερ θεωρείται πως δρα κατά του κρυολογήματος και πως βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος. Εάν, λοιπόν, νιώθετε κρυωμένοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ μέσα στο τσάι, σε ένα μείγμα βοτάνων.

Ακόμη, επειδή το τζίντζερ βοηθά στην καταπολέμηση του πονόλαιμου, μπορείτε να φτιάξετε ένα βάμμα για γαργάρες.

Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο.
1 ½ κούπα νερό.
1 κουταλάκι ακατέργαστο μέλι.
Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκο τζίντζερ, θα πρέπει να το πλύνετε πρώτα πολύ καλά και μετά να το ψιλοκόψετε.

Εκτέλεση:
Βάζετε το τζίντζερ μαζί με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και το βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία, έως ότου έρθει στο σημείο βρασμού. Έπειτα, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το κατσαρολάκι και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το μείγμα από την εστία και τραγγίξτε το υγρό.
Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα δοχείο, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Όταν το μείγμα κρυώσει, μπορείτε να το διατηρήσετε 1-2 ημέρες στο ψυγείο για γαργάρες για το λαιμό.

Πηγές:

theherbalacademy.com
corfuland.gr
Φωτογραφία