Το χαμένο «Δισκοπότηρο» στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Στις αρχές του 20ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην Αντιόχεια ένα ασημένιο δισκοπότηρο με περίτεχνη σκαλιστή διακόσμηση, που αρχικά θεωρήθηκε ως το Άγιο Δισκοπότηρο που χρησιμοποίησε ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο.

Το μοτίβο της επιχρυσωμένης διακόσμησης αναπαριστά την άμπελο, η οποία περιβάλλει πουλιά, ζώα και δώδεκα ανθρώπινες φιγούρες που κρατούν κυλίνδρους και κάθονται σε καρέκλες. Δύο από τις ανθρώπινες φιγούρες ταυτίστηκαν με τον Ιησού, ενώ οι υπόλοιπες δέκα με τους Αποστόλους. Το περίβλημα αυτό της διακόσμησης του κυπέλλου θεωρήθηκε πως δημιουργήθηκε έναν αιώνα μετά το θάνατο του Χριστού για να τιμήσει το Άγιο Δισκοπότηρο.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η αυθεντικότητα του «Αγίου Δισκοπότηρου» έχει αμφισβητηθεί, καθώς τελικά θεωρήθηκε ως έργο του 6ου αιώνα μ.Χ., και μάλιστα έχει υποστηριχθεί πως αποτελούσε μέρος ενός θησαυρού λειτουργικών αντικειμένων που βρέθηκαν στην Αντιόχεια το 1908 και φαίνεται πως ανήκαν στην εκκλησία του Αγίου Σέργιου στην πόλη Kaper Koraon, νοτιοανατολικά της Αντιόχειας.

Το «Δισκοπότηρο» της Αντιόχειας φιλοξενείται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Πηγήwww.metmuseum.org