Το Νησί του Πάσχα: Το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο με τα γιγαντιαία λίθινα αγάλματα Μοάι

Το Νησί του Πάσχα, στα ισπανικά Isla de Pascua και επίσης Ράπα Νούι στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Έχει έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους στην απογραφή του 2002. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο.

Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Το νησί παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της ύπαρξης των μνημειακών διαστάσεων λαξευμένων μορφών, των ταφικών της μνημείων, κτηρίων και μνημείων που αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους και 10 μέτρων, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή. Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ.. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κοντά στην οποία βρίσκεται και η τοποθεσία του Άχου Τονγκαρίκι με την μεγαλύτερη συγκέντρωση Μοάι στο νησί. Το σύνολο των αγαλμάτων αυτών σε όλο το νησί είναι 887, με τα 288 να έχουν μεταφερθεί επιτυχώς στις τελικές τους τοποθεσίες.

Η τεράστια προσπάθεια να κατασκευαστούν τέτοιου μεγέθους αγάλματα και να μεταφερθούν στο νησί είναι πραγματικά αξιόλογη, κανείς, όμως, δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι κάτοικοι του Ράπα Νούι ανέλαβαν να φτιάξουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα Μοάι δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν τους προγόνους, τους αρχηγούς ή άλλες σημαντικές προσωπικότητες, παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει κανένα γραπτό ή προφορικό ιστορικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει το τι ακριβώς έχει συμβεί.