Τι φυτεύουμε τον Οκτώβριο

«Οκτώβρη και δεν έσπειρες λίγο ψωμί θα πάρεις».
Οι εργασίες στον κήπο τον Οκτώβριο

Στη σελίδα peliti.gr βρίσκουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς περιποιούμαστε τον κήπο μας αλλά και τι μπορούμε να φυτέψουμε κάθε μήνα ή εποχή.

Ο Οκτώβριο είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, είναι ο μήνας που φέρνει τις βροχές, τη σπορά του σιταριού για να έχουμε ψωμί τον επόμενο χρόνο. Είναι ο μήνας που έχει το μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συνεχίζουμε τις φροντίδες των χειμερινών λαχανικών: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσα, κρεμμυδάκια, καρότα, παντζάρια.

Θα πρέπει να προστατέψουμε τα λάχανα, τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα από τις κάμπιες: υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα στο εμπόριο. Επίσης, θα πρέπει να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια μια που είναι η εποχή που αρχίζουν να επισκέπτονται τον κήπο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη γύρω από τα φυτά μας για να τα εμποδίσουμε να φτάσουν.

Σπέρνουμε κουκιά, αρακά, μπιζέλι, κρεμμυδάκια, καρότα, μαϊντανό, σκόρδα, κ.α.

Συνεχίζουμε τη φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας, με κλαδέματα των ξερών κλαδιών, απομάκρυνση άρρωστων φυτών κ.λ.π.

Φυτεύουμε βολβούς από ζουμπούλια, τουλίπες, φρέζιες κ.λ.π.

Μαζεύουμε σπόρους από τις κολοκύθες.

Όσοι έχουν μεγαλύτερο κομμάτι γης μπορούν να σπείρουν τα χειμερινά σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι, βρώμη κ.λ.π.

Κάνουμε το κομπόστ. Τον Οκτώβριο έχουμε αρκετά οργανικά υλικά που θα πρέπει να απομακρύνουμε από τον κήπο μας. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μας βοηθάει να «εξαφανίζουμε» τα «άχρηστα» υλικά από τον κήπο μας και την κουζίνα του σπιτιού μας και μας προσφέρει πολύτιμη οργανική ουσία.