Τα 3 “R’s” του Περιβάλλοντος

Με πρόσφατη την απεργία στους δήμους της χώρας μας, είναι εύκολο κανείς να θυμιθεί τους σορούς σκουπιδιών που μαζεύτηκαν. Όμως γιατί τόσο μεγάλοι; Υπολογίζεται πως κάθε Έλληνας «γεννά» σχεδόν 520 κιλά “σκουπίδια” το χρόνο. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πάρουμε μερικά μαθήματα “πράσινης” σκέψης, πριν ο αριθμός αυτός μεγαλώσει κι άλλο;

Η φιλοσοφία των τριών “R’s” δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα τρία R, λοιπόν, αντιστοιχούν σε Reduse (μείωση), Reuse (επαναχρησιμοποίηση) και Recycle (ανακύκλωση). Πρόκειται για την συμπύκνωση του τι πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για ένα πιο “πράσινο”, υγιές και αειφορικό περιβάλλον τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο των επόμενων. Αφορά στην αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων, ενέργειας και φυσικών πόρων.

Πιο αναλυτικά:
Reduce (Μείωση)
Λέμε όχι στην υπερκατανάλωση και το “shopping therapy”! Αναζητούμε τον πραγματικό λόγο που θέλουμε να αγοράσουμε κάτι καινούριο. Κατά γενική ομολογία, τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι φθηνά, αν αναλογιστούμε πως δεν συμπεραλαμβάνουν κάποιο κόστος ρύπανσης που αφορά τόσο την παραγωγική διαδικασία όσο και τη μεταφορά και διάθεσή τους. Η εσφαλμένη εντύπωση ότι, μπορούμε να καταναλώνουμε δίχως αύριο, χωρίς συνέπειες, πρέπει να λάβει τέλος. Κάθε νέο προϊόν παράγει απόβλητα για να δημιουργηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Σουδία πρόσφατα πέρασε νόμο όπου προσφέρει φοροαπαλλαγές για επισκευή συσκευών ή άλλων προϊόντων έναντι αγοράς νέων. Επομένως, αγοράζουμε μόνο ότι χρειαζόμαστε.

Reuse (Επαναχρησιμοποίηση)
Το δεύτερο βήμα στην αλυσίδα των τριών “R” είναι η επαναχρησιμοποίηση. Με την ιδέα της επαναχρησιμοποιήσης προϊόντων προσπαθούμε να βρούμε νέες λύσεις, για τα ήδη υπάρχοντα. Ένα παλιό τζιν, μια μπλούζα ή μια πετσέτα μπορούν να πάρουν νέα “πνοή” με λίγη δημιουργικότητα και φαντασία. Υπάρχουν άπειρα DIY’s (Do It Yourself – Φτιάξτο μόνος σου) στο διαδίκτυο και αποτελούν μια νέα μόδα. Μια άλλη απλή λύση, χάρισε ότι δεν χρειάζεσαι σε κάποιον άλλον που το χρειάζεται. Ακόμη, τα μαγαζιά από δεύτερο χέρι ενσωματώνουν ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία, όπου δίνεις και παίρνεις χωρίς την δημιουργία απορριμάτων λόγω της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι μια εύκολη, εφικτή και σε πολλές περιπτώσεις πιο οικονομική ιδέα αν τεθεί σε εφαρμογή.

Recycle (Ανακύκλωση)
Τέλος, όταν κάτι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, τότε μπορεί να ανακυκλωθεί ολόκληρο ή έστω μέρος αυτού. Γενικά, ανακύκλωση σημαίνει την μετατροπή των αποβλήτων με τέτοιο τρόπο ώστε να παραχθεί ένα νέο προϊόν και μπορεί να μειώσει τα έξοδα και απόβλητα παραγωγής σε ποσοστό άνω του 50%. Ως προς τα οργανικά υλικά, όπως φαγητό και υπολείμματα, η κομποστοποίηση ενσωματώνει την ιδέα της ανακύκλωσης και τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεικτικά ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα κλπ. Αντίθετα, τα ανόργανα υλικά, όπως πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο κλπ μπορούν να ανακυκλώθουν και να προκύψουν νέα προϊόντα όπως ρούχα, έπιπλα κλπ. Έτσι, τίποτα, ούτε καν τα “σκουπίδια”, δεν πάει χαμένο.

 

Γενικά, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο, εστιάζοντας κυρίως στο πρώτο μέρος της αρχής των “3R’s”, δηλαδή στοχεύοντας πρώτα στην «ελαχιστοποίηση», ακολούθως στην «επαναχρησιμοποίηση» και στη συνέχεια στην «ανακύκλωση». Οπτικώς, απεικονίζεται ως μια ανεστραμμένη πυραμίδα που δείχνει πως όσο ο όγκος των αποβλήτων ελαχιστοποιείται, τόσο λιγότερα απόβλητα θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά και ταυτόχρονα όσο περισσότερα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται τόσο λιγότερα πρέπει να ανακυκλώνονται.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εντάξουμε αυτή την “πράσινη” φιλοσοφία των τριών “R’s” στην καθημερινότητά μας. Απλές, μικρές και ρεαλιστικές πρακτικές, με σκέψη και γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μπορούν να οδηγήσουν σε μια αειφορική κοινωνία και έναν πλανήτη ίσως λίγο καλύτερο για τις επόμενες γενιές.
Επιμέλεια: Νίκα Νεφέλη  |  geonews.gr