Από το 1913 που κυκλοφόρησε το πρώτο σταυρόλεξο στην εφημερίδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιευτεί χιλιάδες σταυρόλεξα σε όλη την οικουμένη. Ενώ στην Αμερική η μανία για τα σταυρόλεξα κορυφώθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα τα σταυρόλεξα άρχισαν να γίνονται γνωστά τη δεκαετία του 1930 και αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέλαβαν με τη σειρά τους μια περίοπτη θέση στις αθηναϊκές εφημερίδες.
Χαρακτηριστικό είναι πως αρχικά στην Ελλάδα τα σταυρόλεξα ονομάζονταν και σταυρωταί λέξεις, και μάλιστα στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φιλοξενούνταν στη δεύτερη σελίδα του φύλλου, πράγμα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα σταυρόλεξα τότε αποτελούσαν βασικό θέμα για μια καθημερινή εφημερίδα.
Τι ορισμούς έθεταν οι συντάκτες σταυρολέξου στην Ελλάδα το 1948;
Οι λάτρεις των σταυρολέξων σήμερα που έχουν εξοικειωθεί να επιστρατεύουν τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις τους για τη λύση των σταυρολέξων, σίγουρα θα δυσκολευτούν να λύσουν ένα σταυρόλεξο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι ζητούμενοι ορισμοί όπως «Έγινε εσχάτως ελληνική» ή «Την δημιουργίαν του επιδιώκουν οι κομμουνισταί», ξαφνιάζουν και συνάμα εκπλήσσουν εμάς τους νεώτερους. Βέβαια, υπάρχουν και διαχρονικές ερωτήσεις όπως «Γνωστότατος Έλλην ποιητής» και ερωτήσεις της ελληνικής γλώσσας όπως «Κτητική αντωνυμία».
Πηγές: sansimera
Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ»
Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»