Τα οφέλη του σκόρδου για τον ανθρώπινο οργανισμό

Το σκόρδο είναι φυτικό είδος, γνωστό από την αρχαία εποχή. Ως αρχικό κέντρο καταγωγής του θεωρείται η κεντρική Ασία και δευτερογενές κέντρο η Μεσόγειος.

Η χρήση του σκόρδου χρονολογείται τουλάχιστον 5000 χρόνια στους Βαβυλώνιους. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν το σκόρδο, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Φοινίκων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Κινέζων και των Βίκινγκς.

Στην αρχαία Αίγυπτο, σε γραπτό του 1550 π.Χ. γίνεται αναφορά στη θρεπτική αξία του σκόρδου και ιατρική διατριβή του 6ου π. Χ. αιώνα στην Ινδία, εξαιρεί τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι αρχαίοι είχαν ανακαλύψει τις θεραπευτικές του ιδιότητες για προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος και της πίεσης. Το σκόρδο έγινε δημοφιλές στην παραδοσιακή ιατρική στο πέρασμα των χρόνων για τη θεραπεία πολλών διαταραχών, όπως αναπνευστικές παθήσεις, άσθμα, πνευμονία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και ρευματισμούς κ.ά.



Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου συνοψίζονται στα εξής:

Γενική Αντιμικροβιακή Δράση
  • Διαθέτει ευρύ αντιβιοτικό φάσμα έναντι gram-θετικών και gram-αρνητικών βακτηρίων.
  • Παρεμπόδιση των εντεροτοξικών στελεχών της Ε. Coli όπως και άλλων παθογόνων εντερικών βακτηριδίων, υπεύθυνων για διαρροϊκά σύνδρομα στον άνθρωπο και στα ζώα.
  • Συνδυασμός εκχυλισμάτων σκόρδου με αντιβιοτικά σε μερικώς ή πλήρως συνεργικό αποτέλεσμα.
  • Ικανοποιητική δραστικότητα κατά της φυματίωσης.
  • Προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του στομάχου χάρη στην παρεμπόδιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori), το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για αυτή την πάθηση. Αποτελεσματική δοσολογία: 5 mg/ml από υδατικό εκχύλισμα σκόρδου δηλαδή μια (1) σκελίδα σκόρδου ανά ημέρα.

Πρόσθετα Τροφίμων

  • Προτείνεται ως εναλλακτική στρατηγική στην αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας που παρουσιάζουν τα μικρόβια στα κλασικά αντιβιοτικά λειτουργώντας συνεργιστικά με αυτά στα σιτηρέσια των ζώων.
  • Εφαρμόζεται στη συντήρηση των τροφίμων (εμποδίζει την αύξηση των μικροοργανισμών όπως και των τοξινών που παράγονται από αυτά) στον αντίποδα των χημικών συντηρητικών.

Το σκόρδο παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα χημικών αντιδράσεων με συστατικά που εμφανίζουν οξειδωτική και αντιοξειδωτική συμπεριφορά. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του σε υψηλά ποσοστά οδηγεί σε προβλήματα τοξικότητας και γι’ αυτό θα πρέπει να οριστούν όρια για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Πηγή: ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ (ALLIUM SATIVUM) ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ν.ΒΥΣΣΑΣ





 





Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο