Τα Ασκληπιεία στην Αρχαία Ελλάδα

Ο Ασκληπιός θεωρούνταν γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας, η οποία ήταν κόρη του Θεσσαλού βασιλιά Φλεγύα. Δεν ήταν, λοιπόν, ένας απλός θνητός, αλλά υπήρξε και ο ίδιος ένας από τους ηγεμόνες της Θεσσαλίας. Σήμερα, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον τόπο της καταγωγής του: μία άποψη θέλει να γεννήθηκε στην αρχαία Τρίκκη κατά τον 11ο αι. π.Χ. ενώ μια άλλη θέλει να γεννήθηκε πάλι στη Θεσσαλία, αλλά στο Δώτιον Πεδίον.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ασκληπιός διδάχτηκε τα μυστικά της ιατρικής από τον κένταυρο Χείρωνα. Φέρεται μάλιστα να εξελίχθηκε σε σπουδαίο χειρουργό της εποχής και να προσέφερε τις γνώσεις του όχι μόνο για να γιατρεύει, αλλά ακόμη και να ανασταίνει νεκρούς. Ο Ασκληπιός για την προσφορά του στο ανθρώπινο γένος τιμήθηκε ως θεός και για τη λατρεία του δημιουργήθηκαν διάφορα λατρευτικά κέντρα, τα γνωστά Ασκληπιεία.

Στα Ασκληπιεία, η λατρεία προς τον Ασκληπιό αναδείχτηκε σε «σχολή» της ιατρικής. Ήταν συνήθως χτισμένα κοντά σε ιαματικές πηγές και ποταμούς, καθώς η υδροθεραπεία ήταν μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς για την ίαση διάφορων παθήσεων. Στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων είχε αποτυπωθεί πως ο συνδυασμός των θερμών και των ψυχρών λουτρών αποτελούσε επιπλέον και ένα μέσο ίασης των ασθενειών.

Το ψυχρό λουτρό λάμβανε χώρα σε ανοικτό και ακάλυπτο χώρο, όπως σε μια λίμνη ή ποτάμι, για να καθαριστεί καλά το σώμα προτού εμβαπτιστεί στους λουτήρες. Στη συνέχεια, για το θερμό λουτρό ο επισκέπτης του Ασκληπιείου μεταφερόταν σε κλειστό χώρο, όπου εκεί ζεσταινόταν το νερό μέσα σε μπρούτζινα δοχεία τα οποία στηρίζονταν σε έναν τρίποδα. Έτσι, ο ασθενής δεχόταν στο σώμα του το ζεστό νερό που κυλούσε από ψηλά, από τα μπρούτζινα δοχεία, και ταυτόχρονα υπήρχε και κάποιος βοηθός που έτριβε το σώμα του με σφουγγάρι. Μετά τον 6ο αι. π.Χ. η λεκάνη από την οποία έπεφτε το ζεστό νερό άρχισε να κατασκευάζεται στη μορφή λιονταριού και τοποθετήθηκε ακόμη πιο ψηλά, επάνω σε ξύλινους δοκούς.

Σημαντικά Ασκληπιεία της αρχαιότητας βρίσκονταν στην Κω, στην Επιδαύρου, στην Αθήνα και στην Τρίκκη, το οποίο μάλιστα θεωρούνταν από τα πιο σημαντικά και συνέρρεε εκεί πλήθος κόσμου αναζητώντας ανακούφιση από διάφορες παθήσεις.