Πώς χάνονται οι φυσικοί πόροι

Η σπατάλη και η απώλεια των τροφίμων στο περιβάλλον συνδέονται άμεσα με τη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως η γη, το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια. Τα τρόφιμα τα οποία εντέλει χάνονται ή σπαταλώνται αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούν καλλιεργήσιμη έκταση ίση με την Κίνα, ευθύνονται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλουν στην απώλεια βιοποικιλότητας και προκαλούν σοβαρές κλιματολογικές μεταβολές.

Οι αιτίες

Οι αιτίες που προκαλούν είτε την απώλεια είτε τη σπατάλη των τροφίμων στο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας εντοπίζονται:



  • Στη μη εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών: στο όργωμα, στη σπορά, στην άρδευση κλπ.
  • Στα καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή, που συνέβαλαν στην αύξηση ορισμένων παρασίτων, ζιζανίων και ασθενειών.
  • Στη θνησιμότητα των ζώων, λόγω ελλιπούς γνώσης σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους, την αναπαραγωγή τους και τη μεταφορά τους στα σφαγεία.
  • Στη μη συγκομιδή ή την πρόωρη συγκομιδή σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, στις τεχνικές συγκομιδής και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και απώλειες.
  • Στον ανεπαρκή προγραμματισμό και την αβεβαιότητα απορρόφησης της παραγωγής.

Τα αποτελέσματα της σπατάλης των τροφίμων είναι:

  • Απώλεια της βιοποικιλότητας. Η σπατάλη τροφίμων επιδρά στην απώλεια της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Η είσοδος των αγροτών σε ολοένα και περισσότερες περιοχές κατά την αναζήτησή τους για πιο γόνιμα εδάφη με πρακτικές όπως η μονοκαλλιέργεια, η κοπή και το κάψιμο, η αποψίλωση και η μετατροπή τους σε φάρμες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα των πουλιών, ψαριών, μαλάκιων και αμφίβιων, συμβάλλοντας στην απώλεια της βιοποικιλότητας.
  • Μπλε αποτύπωμα νερού. Η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων είναι τεράστια. Επομένως, εάν το 30% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το 30% του καθαρού νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής διαδικασίας τους επίσης πάει στα σκουπίδια.
  • Αυξάνεται το αποτύπωμα άνθρακα και επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή. Τα τρόφιμα που παράγονται και στη συνέχεια καταλήγουν στα απόβλητα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, επιταχύνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Λύσεις-τρόποι για τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων:

  • Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής, δηλαδή αειφορική διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων με σκοπό την προστασία και διαφύλαξη του αγροτικού τοπίου και τελικά την προστασία της υγείας των αγροτών και των καταναλωτών.
  • Xρήση γεωργικών συμβούλων και τεχνικών, όπως η ευφυής γεωργία και η γεωργία ακριβείας, με στόχο τη βέλτιστη αποδοτικότητα παραγωγής σε συνδυασμό με την οικονομική αποδοτικότητα, την ελαχιστοποίηση του ρίσκου και τη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής, περιορίζοντας τη ρύπανση του εδάφους και των υπογείων υδάτων, καθώς και τις επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση.
  • Xρήση σύγχρονων συστημάτων για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων,.
  • Eκσυγχρονισμός κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  • Βελτίωση καλλιεργητικών τεχνικών και μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Εξισορρόπηση της παραγωγής τροφίμων με τη ζήτηση, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, η οποία προέκυψε ως απάντηση σε δύο μεγάλες προκλήσεις: την ανάγκη των παραγωγών να διασφαλίζουν ένα εγγυημένο εισόδημα και την επιθυμία των αγροτικών βιομηχανιών να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας και ποσότητας.

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων θα επιφέρει τριπλό όφελος. Μειώνει την πίεση που δέχονται το κλίμα, οι υδάτινοι πόροι και η αγροτική γη και έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο για τους γεωργούς, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πηγή: Αθανασία Μπούκλα, Στέλεχος της Συμβολαιακής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς/16o τεύχος 





 





Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο