Πρόστιμο στην Ελλάδα για τα αστικά λύματα στο Θριάσιο Πεδίο και τη ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση σε προηγούμενη απόφαση αναφορικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, με συνέπεια τη ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας.
Διπλό πρόστιμο στην Ελλάδα επέβαλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου για μη συμμόρφωση με προηγούμενη καταδικαστική απόφαση σχετική με τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εγκατάσταση αποχευτικού δικτύου και συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, κάτι που είχε ως συνέπεια ρύπανση του ευαίσθητου, όπως χαρακτηρίζεται, κόλπου της Ελευσίνας.

Το ένα πρόστιμο είναι κατ’ αποκοπήν, ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση. Το δεύτερο πρόστιμο ανέρχεται σε 3.276.000 και θα καταβάλλεται ανά εξάμηνο που θα υπολογίζεται από σήμερα και για όσο διάστημα η Ελλάδα δεν θα συμμορφώνεται με την κοινοτική νομοθεσία.

Μεγάλες καθυστερήσεις από το 1998
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προέβη στην καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούσε την μη λήψη των αναγκαίων μέτρων στην επίμαχη περιοχή. Προσάπτει στην Ελλάδα ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην συγκεκριμένη υπόθεση από το 1998, δηλαδή δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο στο τμήμα της Κάτω Ελευσίνας, όπου κατοικεί και το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου.

Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε στη διάρκεια της δίκης τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής και τις δυσκολίες που συνεπάγεται στην κατασκευή του δικτύου, επιχείρημα που το δικαστήριο έλαβε υπόψη, όπως και τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, μειώνοντας το ύψος του τελικού προστίμου σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν.

Ωστόσο θεωρεί ότι η επιβολή προστίμου ως μέσο πίεσης επιβάλλεται προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες / dw.de, 23/02/2018, 10:13