Σαμπούκος, το φαρμακευτικό φυτό για δροσερά ποτά και μαρμελάδες

Ένα φυτό που είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του ήδη από την αρχαιότητα είναι ο Σαμπούκος ο μέλας, με την επιστημονική ονομασία Sambucus nigra.

Στο έργο του Θεόφραστου «Περί Φυτών» γίνεται εκτενής αναφορά στις ιδιότητες αυτού του φυτού, το οποίο ο αρχαίος φιλόσοφος και μαθητής του Αριστοτέλη το ονομάζει «ακτέα» ή «ακταία», ενώ σήμερα ο Σαμπούκος ο μέλας είναι γνωστός στην Ελλάδα και με τις λαϊκές ονομασίες, Ζαμπούκος, Αφροξυλιά, Φροξυλιά, Φροξινάνθι, Αφροξυλάνθη.

Η Ευδοκίμηση

Το φυτό ευδοκιμεί στη χώρα μας σε υγρές δασώδεις περιοχές σε υψόμετρο από 500 έως 1.200 μέτρα. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλο σφαιρικό θάμνο, που μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τα 10 μέτρα, αλλά συνήθως το ύψος κυμαίνεται ανάμεσα στα 5 με 6 μέτρα. Ο θάμνος φέρει ανοιχτόχρωμο φλοιό με σχισμές και λευκά στίγματα. Τα φύλλα του φυτού είναι βαθυπράσινα και λογχοειδή, αραιά και χνουδωτά από την κάτω μεριά. Η περίοδος της ανθοφορίας του φυτού είναι μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου και έχουν χρώμα λευκό ή κιτρινωπό.

Δροσερό αναψυκτικό από τα άνθη

Από τα άνθη του Σαμπούκου παρασκευάζεται ένα πολύ δροσιστικό και αρωματικό ποτό, ασφαλώς μη αλκοολούχο, το οποίο δίνει μια ξεχωριστή γεύση μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Η παρασκευή του ποτού είναι τελείως απλή: Αφού συλλεχθούν τα άνθη του Σαμπούκου, βράζετε λίγα άνθη, προσθέτετε ζάχαρη και λεμόνι και τα αφήνετε για 48 ώρες μέσα στο νερό. Στη συνέχεια, στραγγίζετε το υγρό και το βάζετε το ψυγείο.

Η συμβουλή των γιαγιάδων από το Πήλιο είναι να σιγοβράζουμε τα βότανα από δέκα λεπτά έως το πολύ μισή ώρα, και η δόση συνήθως είναι μία κουταλιά της σούπας βότανο για τρία φλιτζάνια νερό.



Σαμπούκος μαρμελάδα

Οι καρποί του Σαμπούκου ωριμάζουν προς τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου και είναι μικρές μαύρες ρόγες, οι οποίες μπορούν να μας δώσουν μια θαυμάσια και δυναμωτική μαρμελάδα για να συνοδεύουμε το πρωινό μας.

Τα υλικά για τη μαρμελάδα είναι απλά: ζάχαρη, νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Αφού λιώσετε σε ένα multi τον συλλεγμένο καρπό, σιγοβράζετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα με την προσθήκη λίγου νερού και της ζάχαρης. Ανακατεύετε το μείγμα για να μην κολλήσει και αν χρειαστεί προσθέτετε διαδοχικά ελάχιστο νερό, έτσι ώστε να υπάρχουν υγρά για να βράσει το μείγμα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε σταδιακά τον σχηματισμένο αφρό και όταν φανεί πως το μείγμα έχει δέσει, τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού για να απογειωθεί το άρωμά του και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στα άνθη και στον καρπό του εμποδίζουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, βοηθώντας στην πρόληψη και τη θεραπεία των νοσημάτων.

Προσοχή: μην μπερδέψετε τον Σαμπούκο τον μέλανα με τον Σαμπούκο τον έβουλο ή αλλιώς βούζα ή βούσσες, γιατί οι καρποί του έβουλου είναι τοξικοί και έχουν δυσάρεστη οσμή και πολύ δυσάρεστη γεύση.

Πηγές:

agriamanitaria.gr
repository.edulll.gr
el.wikipedia.org

Φωτογραφία1 
Φωτογραφία2 





 





 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο