Ο Ναός του Ομβρίου Διός στα ανατολικά του ΥμηττούΣήμειος Δίας.

Στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, στο λόφο του Προφήτη Ηλία στο Κορωπί, βρίσκονται σήμερα τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Όμβριο Δία. Ο ναός ταυτοποιήθηκε ως ένα ιερό προς τιμήν του Διός με βάση τα όστρακα αγγείων που έφεραν αφιερώσεις στον Θεό και μία μάλιστα έγραφε το όνομα Σήμειος Δίας.

Οι ανασκαφές

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του μεσοπολέμου αρχικά από τον Carl Blegen και στη συνέχεια από τον Rodney Young. Ο χρόνος της ανέγερσης του ναού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, πιθανολογείται πως πρέπει να χτίστηκε κατά τον 8ο ή 7ο αιώνα π.Χ. με βάση τις έγγραφες αφιερώσεις προς τον Θεό που ήταν επάνω σε όστρακα από κύπελλα συγκεκριμένου τύπου και ειδικότερα σε κύπελλα μιας λαβής Φαληρικής μορφής.

Τα αντικείμενα αυτά αποδεδειγμένα κατασκευάζονταν στην Αττική στο τέλος του 8ου αιώνα και αρχές του 7ου αι. π.Χ. Επίσης, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η γραφή με αλφάβητο άρχισε στην Αττική αυτή την περίοδο. Στον ίδιο χώρο υπήρχε μάλιστα ο ναός του Προσόψιου Απόλλωνος, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία, η γιορτή του οποίου αποτελεί στις μέρες μας σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι για τους κατοίκους του δήμου Κρωπίας.

Ο ναός του Προφήτη Ηλία

Πλήθος κόσμου ανηφορίζει κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του προφήτη από το μονοπάτι που ενώνει τον κάμπο που βρίσκονται τα ίχνη της αρχαίας πόλης Σφηττού με το λόφο στον Υμηττό. Η ανάβαση σε ένα τόσο αρχαίο μονοπάτι με τόση μακραίωνη ιστορία αποτελεί μοναδική εμπειρία. Η θέα πάλι που αντικρίζει κανείς από τον λόφο, ατενίζοντας ανεμπόδιστα όλο τον κάμπο των Μεσογείων και το Αιγαίο Πέλαγος μέχρι την Άνδρο, ανταμείβει τον επισκέπτη για την 30λεπτη ανηφορική πεζοπορία.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν ότι στο πέρασμα των αιώνων ακριβώς ο ίδιος λόφος αποτελεί διαχρονικά λατρευτικό χώρο για τους ανθρώπους που ζουν στη σκιά του Υμηττού, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση του αρχαίου με τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.