Ο κανιβαλισμός στις πρωτόγονες κοινωνίες

Η λέξη κανίβαλος προέρχεται από το ισπανικό canibal, που στη γλώσσα των Ινδιάνων της Καραϊβικής σημαίνει «γενναίος». Πώς όμως αποδεικνυόταν η γενναιότητα των Ινδιάνων με τον κανιβαλισμό, δηλαδή με τη συνήθεια των πρωτόγονων λαών να τρώνε ανθρώπινο κρέας;

Ο κανιβαλισμός ήταν αρκετά συνηθισμένος στην Αμερική, Βόρεια και Νότια, στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού και στην Αφρική. Αναμφισβήτητα, σε κάποιες φυλές η κατανάλωση του σώματος του εχθρού ήταν η ανώτερη μορφή εκδίκησης. Ταυτόχρονα, υπήρχε η πεποίθηση πως με την κατανάλωση του ανθρώπινου κρέατος, η δύναμη και η γενναιότητα του εχθρού περνούσε αμέσως στο νικητή. Ένας λαός που είχε υιοθετήσει την τακτική του κανιβαλισμού ήταν και οι Carib των νησιών της Καραϊβικής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του κανιβαλισμού αποτελούσαν οι φυλές της Παπούα στη Νέα Γουινέα. Οι φυλές στην Παπούα συνήθιζαν να τρώνε τα σώματα των νεκρών ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού προς το νεκρό, θέλοντας να προστατέψουν τη σορό αφενός μεν από τα έντομα και την αποσύνθεση, αφετέρου δε από τα κακά πνεύματα. Οι Αζτέκοι πάλι είχαν εισαγάγει τον κανιβαλισμό στα πλαίσια των λατρευτικών τους συνηθειών. Αφού πρώτα θυσίαζαν ανθρώπους στους θεούς, έπειτα έτρωγαν τα νεκρά πτώματα, γιατί τα θεωρούσαν και αυτά ιερά.

Πιο βόρεια, στη Βρετανική Κολομβία, φέρεται να υπήρχε και μια λαϊκή λατρεία κανιβαλισμού στις φυλές Kwakiutl. Ο αρχηγός αυτής της κανιβαλικής λατρείας ονομαζόταν Hamatsa και μόνο αυτός είχε το δικαίωμα να τρώει ανθρώπινη σάρκα. Για να μπορέσει βέβαια ένας άντρας της φυλής να γίνει και ο ίδιος Hamatsa έπρεπε να σκοτώσει έναν άλλο Hamatsa, οπότε ο αριθμός των αρχηγών του κανιβαλισμού ήταν σταθερός. Τα υπόλοιπα μέλη της φυλής και κυρίως οι γυναίκες τους τούς έφερναν ανθρώπινα σώματα για κατανάλωση από ανθρώπους που είτε τους είχαν σκοτώσει είτε είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια.

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις ο κανιβαλισμός δεν ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης για κορεσμό της πείνας, αλλά απότοκος των λατρευτικών συνηθειών και των διάφορων λαϊκών δοξασιών που επικρατούσαν σ’ αυτές τις φυλές.

Φωτογραφία