H Ολυμπιάδα, η περίφημη βασίλισσα της Μακεδονίας

 

Η Ολυμπιάδα ήταν μόλις 17 ετών όταν γέννησε τον Αλέξανδρο Γ΄, τον Μακεδόνα βασιλιά και μεγάλο στρατηλάτη που διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στην ανατολή. Γεννήθηκε το 373 π.Χ. στην Πασσαρώνα της Ηπείρου και ήταν η δευτερότοκη κόρη του βασιλιά των Μολοσσών Νεοπτόλεμου.

Οι Μολοσσοί ήταν ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο κατά τα Μυκηναϊκά χρόνια και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να υποτάξουν ολόκληρη την Ήπειρο. Η έδρα του βασιλείου των Μολοσσών ήταν η Πασσαρώνα και σύμφωνα με τη μυθολογία οι Μολοσσοί ήταν απόγονοι του Αχιλλέα. Μετά την πτώση της Τροίας ο γιος του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος, εγκαταστάθηκε μαζί με τον στρατό του στην Ήπειρο και κληρονόμος αυτού του βασιλείου αναδείχτηκε ο γιος του Μολοσσός.

Από ιστορικές πηγές προκύπτει πως το αρχικό όνομα της Ολυμπιάδας ως παιδί ήταν Πολυξένη. Όταν παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β΄ μετονομάστηκε σε Μυρτάλη και το όνομα Ολυμπιάδα το πήρε αργότερα, μετά τη νίκη του Φιλίππου Β΄ στους Ολυμπιακούς αγώνες το 356 π.Χ.

Ως κόρη βασιλιά, η Ολυμπιάδα εκτός από τη βασική μόρφωση, ανάγνωση και γραφή, έλαβε και ιδιαίτερη μόρφωση. Οι μεταφυσικές ανησυχίες της την οδήγησαν από μικρή ηλικία στα ιερατικά μυστικά του Μαντείου της Δωδώνης, το οποίο υπηρέτησε για χρόνια, και αργότερα μυήθηκε στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης.

Στα Καβείρια Μυστήρια γίνονταν δεκτοί όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξης, ακόμα και οι δούλοι, αρκεί να μην επιβαρύνονταν με ανόσιες πράξεις. Σκοπός των μυστηρίων ήταν να απομακρύνει το φόβο του θανάτου και να αποκαλύψει αιώνιες αλήθειες που σχετίζονται με την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο.

Η μύηση αποτελούνταν από δύο στάδια: την απλή μύηση, που γινόταν στο ανάκτορο, και την εποπτεία στο ιερό, κατά τις οποίες η εξομολόγηση προκαλούσε την ψυχική κάθαρση. Η τελετή γινόταν νύχτα, με μεγάλες δάδες, που πιθανότατα συμβόλιζαν το εσωτερικό φως που διώχνει το σκοτάδι της άγνοιας και της ύλης, και οι ιερείς, οι ονομαζόμενοι Σάμοι, «ὠρχούντο» ψελλίζοντας λέξεις ακατάληπτες για τον αμύητο. Και για να ολοκληρωθεί η μύηση, ο μυούμενος έπρεπε να είναι σε θέση να καταλάβει αυτή την προφορική διδασκαλία, ενώ έβλεπε τα θεϊκά σύμβολα που του εξηγούσαν τη σημασία τους.

Κατά την περίοδο των Καβείριων μυήσεων, η νεαρή βασιλοπούλα Πολυξένη γνώρισε τον Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος θαμπώθηκε από την ομορφιά της και τη ζήτησε σε γάμο. Βέβαια, ο στρατηγός Αντίπατρος προσπάθησε να αποτρέψει τον Φίλιππο Β΄ να παντρευτεί την Πολυξένη, καθώς τη θεωρούσε μάγισσα και γόησσα των φιδιών. Ωστόσο, ο Φίλιππος ήταν αποφασισμένος να παντρευτεί τη νεαρή βασιλοπούλα των Μολοσσών και για άλλους λόγους, εκτός ασφαλώς από την εντυπωσιακή της ομορφιά.

Ένας χρησμός του μάντη Αρίστανδρου και ένας άλλος από την Πυθία των Δελφών του υπέδειξαν πως αυτή ήταν η σύζυγος που χρειαζόταν και πως το παιδί που θα γεννιόταν θα ήταν θεϊκό. Ταυτόχρονα, ο γάμος αυτός είχε και πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς θα συγγένευε με τους Μολοσσούς και θα μπορούσε να ελέγχει ολόκληρη την Ήπειρο.

Έτσι, τελικά η νεαρή Πολυξένη παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β΄ και στέφτηκε βασίλισσα της Μακεδονίας με το όνομα Μυρτάλη, αλλά έμεινε γνωστή στην ιστορία με το όνομα Ολυμπιάδα.

Πηγή: Ολυμπιάδα: γυναίκα ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα

Φωτογραφία