Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του Έντγκαρ Άλαν ΠόεΟ Έντγκαρ Άλαν Πόε υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού τον 19ο αι. Το έργο του υπήρξε σημαντική επιρροή για την παγκόσμια λογοτεχνία και ιδιαίτερα η νουβέλα του 1841 «Οι φόνοι της οδού Μοργκ» θεωρήθηκε ως η απαρχή του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Το ίδιο πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε τις διηγήσεις του, φαίνεται πως καλύπτει ακόμη και τις συνθήκες θανάτου του λογοτέχνη. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε πέθανε σε ηλικία 40 ετών, χωρίς ποτέ να έχουν εξακριβωθεί οι συνθήκες του θανάτου του.

Λίγους μήνες πριν πεθάνει, είχε αρχίσει έναν κύκλο ομιλιών σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την έκδοση ενός λογοτεχνικού περιοδικού. Έτσι, λοιπόν, στις 27 Σεπτεμβρίου 1849 είχε σχεδιάσει να επιβιβαστεί σε φέρι-μποτ στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια με προορισμό το Μέριλαντ της Βαλτιμόρης και από εκεί θα πήγαινε στη Νέα Υόρκη. Όμως, το ίδιο βράδυ που έμελλε να ταξιδέψει από το Ρίτσμοντ, φέρεται πως ανέβασε υψηλό πυρετό και επισκέφτηκε έναν γιατρό. Χωρίς να είναι γνωστό τι επακολούθησε τις επόμενες ημέρες, φαίνεται πως τελικά ο Πόε έφτασε στο Μέριλαντ, αλλά ουδέποτε συνέχισε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 3 Οκτωβρίου 1849 εμφανίστηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση σε μια ταβέρνα της Βαλτιμόρης και καθώς ήταν ήδη αλκοολικός, ζήτησε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Πράγματι, εισήχθη σε νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση και με μια αμφίεση που δεν ταίριαζε στο σύνηθες ντύσιμό του. Εμφανίστηκε φορώντας ένα φτηνό κουστούμι ασημί και ένα ψάθινο καπέλο. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στο νοσοκομείο, βρισκόταν σε παραλήρημα χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Τελικά, στις 7 Οκτωβρίου άφησε την τελευταία του πνοή.

Μέχρι σήμερα, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία του θανάτου του. Ο γιατρός που τον συνάντησε στο Ρίτσμοντ δήλωσε πως τα προβλήματα της υγείας του προέκυψαν ως αποτέλεσμα του χρόνιου αλκοολισμού. Κάποιοι άλλοι μάρτυρες που συνάντησαν τον Πόε στη Βαλτιμόρη υποστήριξαν πως το τελευταίο διάστημα ο λογοτέχνης είχε κόψει το αλκοόλ και μάλιστα ο θεράπων ιατρός στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε ήταν πεπεισμένος πως ο Πόε σε καμία περίπτωση δεν ήταν μεθυσμένος ούτε φαινόταν να είχε καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο διάστημα.

Σχετικά με την αιτία του θανάτου του προτάθηκαν και διάφορες ασθένειες ως υπεύθυνες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η επιληψία και η φυματίωση. Μάλιστα, ένας γιατρός στο Μέριλαντ έκανε και την υπόθεση πως ο Πόε ίσως πέθανε από λύσσα. Επειδή ο ασθενής έπεφτε σε παραλήρημα που στη συνέχεια συνερχόταν και έδειχνε μια απώθηση στο πόσιμο νερό, θεώρησε πως αυτά ήταν συμπτώματα της λύσσας.

Τέλος, μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως ο Πόε έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Επειδή η ταβέρνα που βρέθηκε ο λογοτέχνης στο Ρίτσμοντ χρησιμοποιούταν και ως τόπος ψηφοφορίας, μπορεί να ενεπλάκη σε κάποιο καβγά και ίσως γι’ αυτό βρέθηκε στο νοσοκομείο ντυμένος με ξένα ρούχα και όχι με το συνηθισμένο μαύρο βαμβακερό κουστούμι του.

Γενικά, μέχρι σήμερα η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και ουδέποτε βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου.