Οι πρόσθετες ουσίες σε τρόφιμα και αναψυκτικά

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα «Ε», τις ουσίες δηλαδή που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά. Γνωρίζετε, όμως, ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες του κάθε πρόσθετου; Πάρτε «μία γεύση» εδώ, ώστε να γνωρίζετε τι τρώτε.



Ασφαλώς έχετε ακούσει ότι είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά, ώστε να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευσή τους. Βελτιώνουν την υφή, την εμφάνιση ή τη γεύση τροφίμων και αναψυκτικών, τα διατηρούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο και συμβάλλουν στην αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές σε πολλούς ως ουσίες «Ε». Γνωρίζετε όμως τι είναι τα «Ε» που βλέπουμε πάνω σε ετικέτες τροφίμων και ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες τους;

Χρωστικές ουσίες (Ε 100-199) 

Προσθέτουν ή επαναφέρουν το χρώμα ενός τροφίμου που χάνεται κατά την επεξεργασία του. Τα συναντάμε κυρίως σε: γαριδάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, τυποποιημένα γλυκά,  καραμέλες, τσίχλες, μουστάρδα αλλά και σε διάφορα ποτά όπως λικέρ.

Συντηρητικές ουσίες (Ε 200-299) 

Με την προσθήκη τους αποφεύγεται η αλλοίωσή του από μικροοργανισμούς και αυξάνεται ο χρόνος ζωής των τροφίμων.

Αντιοξειδωτικές ουσίες (Ε 300-399)

Κατανικούν την οξείδωση των τροφίμων. Κοινώς, με τη συμβολή τους αποφεύγονται αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση των τροφίμων και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος διατήρησής τους.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές (Ε 400-499)

Βοηθούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μείγματος όταν αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά που δεν σμίγουν εύκολα (π.χ. το λάδι και το νερό). Η λίστα περιλαμβάνει σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, παγωτά και άλλες λιχουδιές.

Ρυθμιστές οξύτητας (Ε 501-540)

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, σοκολάτες και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης (Ε 620-640)

Όπως λέει και η ονομασία τους, ενισχύουν τη γεύση ή και την οσμή του τροφίμου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε «πρόχειρες» και γρήγορες τροφές, όπως κονσέρβες,  σάλτσες, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, αρτύματα.

Γλυκαντικές ουσίες (Ε 950-970)

Τα λεγόμενα υποκατάστατα ζάχαρης ή γλυκόζης. Τα βρίσκουμε σε αναψυκτικά, γλυκά, καραμέλες, τσίχλες αλλά και τρόφιμα με λίγες θερμίδες. Βοηθούν στην αποφυγή της τερηδόνας και στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών με χαμηλές θερμίδες.

Δείτε έναν αναλυτικό οδηγό για τα πρόσθετα τροφίμων.

Από WWF





 





Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο