Οι περιπέτειες της εφημερίδας «Απόλλων» την εποχή του Καποδίστρια

Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο Μακεδόνας πολιτικός και δικαστής, το καλοκαίρι το 1830 επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από σπουδές δύο ετών στο εξωτερικό για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Τον Δεκέμβριο του 1830 δημοσίευσε προκήρυξη όπου ανακοινωνόταν πως θα εξέδιδε στο Ναύπλιο την εφημερίδα «Ο Απόλλων» και πως το πρώτο φύλλο θα κυκλοφορούσε την 1η Ιανουαρίου 1831. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εφημερίδα αυτή φιλοδοξούσε να γίνει φύλακας όλων των ελευθεριών και να συμβάλλει στον ουσιαστικό φωτισμό του γένους.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κυβερνήτης της Ελλάδας, έλαβε την προκήρυξη της εφημερίδας ενώ βρισκόταν στην Αίγινα και θεώρησε πως η προκήρυξη αυτή αποτελούσε αίτηση άδειας για την κυκλοφορία της. Μολονότι ο ίδιος ο Καποδίστριας είχε ενισχύσει οικονομικά τις σπουδές του Πολυζωίδη, εκείνος ανήκε ιδεολογικά στην αντιπολίτευση και υπήρξε παλαιότερα υπό την προστασία του Μαυροκορδάτου. Επειδή, λοιπόν, ο Κυβερνήτης δεν ήταν διατεθειμένος να παραχωρήσει την άδεια για την κυκλοφορία μιας εφημερίδας που δεν γνώριζε την ύλη και τον σκοπό της και φοβόταν συγχρόνως πως αυτό το έντυπο θα κατηγορούσε το κυβερνητικό του έργο, διέταξε να απαγορευτεί η έκδοσή της.

Ουσιαστικά, δεν υπήρχε κάποιος νόμος για να στηριχτεί η απαγόρευση της εφημερίδας από τον Κυβερνήτη και η απόφασή του αυτή ήταν εντελώς αυθαίρετη. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ένας εκδότης μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα έντυπο εφόσον σεβόταν τη χριστιανική θρησκεία, τις αρχές της ηθικής και απέφευγε κάθε προσωπική ύβρη και συκοφαντία. Επομένως, ο Πολυζωίδης δεν χρειαζόταν τυπικά την άδεια του Καποδίστρια για να γίνει εκδότης.

Λίγο πριν την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, τόσο ο Διοικητής Ναυπλίας όσο και ο Γραμματέας των Ναυτικών, Βιάρος Καποδίστριας, μάταια προσπάθησαν να πείσουν τον Πολυζωίδη να αναβάλει την έκδοση της εφημερίδας. Επειδή ο εκδότης ήταν αποφασισμένος να κυκλοφορήσει ο «Απόλλων», την 1η Ιανουαρίου 1831 εισέβαλαν στην εφημερίδα ο αστυνόμος με στρατιώτες και απαίτησαν την αναστολή της έκδοσης. Τη στιγμή της εισβολής στο τυπογραφείο υπήρχαν 608 φύλλα μισοτελειωμένα και ο Πολυζωίδης τότε δέχτηκε να αναστείλει την κυκλοφορία της εφημερίδας. Την επόμενη ημέρα, ο Διοικητής Ναυπλίας διέταξε να κατασχεθεί η εφημερίδα και να διαλυθούν τα τυπογραφικά στοιχεία.

Η αντιπολίτευση πάλι έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη δίωξη της εφημερίδας, εμφανίζοντας τον «Απόλλωνα» ως σύμβολο της διωκόμενης πολιτικής ελευθερίας. Έτσι, αποφασίστηκε από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στο Ναύπλιο ο διωκόμενος τύπος να βρει καταφύγιο στην Ύδρα, πράγμα που ενθάρρυναν και οι ίδιοι οι Υδραίοι, προσκαλώντας τον Πολυζωίδη να ιδρύσει εφημερίδα στο νησί τους. Πράγματι, ο εκδότης εγκατέστησε τυπογραφείο στην Ύδρα και το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε κανονικά την 11η Μαρτίου 1831.

Ο Καποδίστριας δεν έλαβε αμέσως μέτρα για το κλείσιμο και αυτής της εφημερίδας, καθώς δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τους Υδραίους. Φρόντισε όμως να ψηφιστεί από τη Γερουσία με ιδιαίτερο νόμο η συνταγματική αρχή που όριζε την ανεξαρτησία του Τύπου. Έτσι, η εφημερίδα «Απόλλων» εμφανιζόταν ως όργανο της κακοβουλίας και της ιδιοτέλειας, οπότε νόμιμα πια απαγορεύτηκε η κυκλοφορία της εφημερίδας.

Πηγή: Η ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»

Φωτογραφία