Οι πίνακες της Ελληνικής Επανάστασης προς τη Βασίλισσα ΒικτωρίαΟ στρατηγός Μακρυγιάννης απέστειλε στο Λονδίνο στη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Βικτωρία 24 ζωγραφικούς πίνακες με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, που τελικά παρελήφθησαν τον Αύγουστο του 1840.

Ο στρατηγός Μακρυγιάννης

Ο Μακρυγιάννης, με καταγωγή από την περιοχή Αβορίτι Δωρίδας, συμμετείχε σε πολλές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1824 ανακηρύχθηκε στρατηγός και με αυτοθυσία υπερασπίστηκε το Άργος από τις επιθέσεις του Ιμπραήμ και αργότερα την Ακρόπολη από τον Κιουταχή. Το πραγματικό όνομά του ήταν Ιωάννης Τριανταφυλλοδημήτρης, ενώ το επίθετο Μακρυγιάννης το έδωσαν οι συμπολεμιστές του λόγω του αναστήματός του.

Ο Μακρυγιάννης μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους διετέλεσε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Πρωταγωνίστησε επίσης στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος από τον Βασιλιά Όθωνα. Για τη συμμετοχή του στο Κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου δικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο, έπειτα η ποινή μετατράπηκε σε κάθειρξη 10 ετών.

Είναι γνωστό πως ο στρατηγός Μακρυγιάννης έμαθε γράμματα σε μεγάλη ηλικία και με τις στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις του άρχισε να γράφει τα «Απομνημονεύματα» στο Άργος το 1829 και συνέχισε τη συγγραφή τους μέχρι το 1851.

Οι ζωγραφικοί πίνακες με θέμα την Ελληνική Επανάσταση

Από το 1836 έως το 1839, ο Μακρυγιάννης συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Ζωγράφο, προκειμένου να φιλοτεχνηθούν 25 ζωγραφικοί πίνακες σε πέντε σειρές με θέμα τον Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Αφού ολοκληρώθηκαν οι πίνακες, ο Μακρυγιάννης παρέθεσε ένα συμπόσιο στο σπίτι του και έδειξε αυτούς τους πίνακες στους πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων, παραδίνοντας στη συνέχεια στον καθένα από μία σειρά.

Η επιστολή του Μακρυγιάννη στον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα

Οκτώ μήνες μετά το συμπόσιο, ο Μακρυγιάννης έβαλε τελικά 24 και όχι 25 πίνακες σε ένα ξύλινο κιβώτιο, το οποίο έστειλε στο Λονδίνο με πολεμικό πλοίο. Ταυτόχρονα, ο Μακρυγιάννης συνέταξε και συνοδευτική επιστολή την οποία έστειλε στον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Lyons.

Όταν ο Palmerston, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, παρέλαβε τους πίνακες, διέταξε να μεταφραστούν στα αγγλικά οι επιστολές του Μακρυγιάννη και τα επεξηγηματικά κείμενα των εικόνων. Τελικά, λόγω της αδυναμίας του μεταφραστή να αποδώσει ολόκληρο το σκεπτικό του Μακρυγιάννη, ο Palmerston παρέδωσε τους πίνακες στη Βασίλισσα Βικτωρία χωρίς καν να αναφερθεί το όνομα του Μακρυγιάννη. Έγραψε απλά πως δωρητής ήταν ο ελληνικός λαός.

Η επιστολή του Μακρυγιάννη στη Βασίλισσα Βικτωρία της Μ. ΒρετανίαςΠηγή: Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ
Φωτογραφία