Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο

Χωρίς ατμοσφαιρική επιβάρυνση είναι η ατμόσφαιρα στον Βόλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 κατέγραψαν στις 19 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 29 μg/m3, στις 20 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 26 μg/m3, στις 21 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 22 μg/m3, στις 22 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 20 μg/m3 και στις 23 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 20 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 19 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 11 μg/m3, στις 20 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 9 μg/m3, στις 21 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 8 μg/m3, στις 22 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 9 μg/m3 και στις 23 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 9 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το όριο για τα pm 2,5 είναι 25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).
Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας thessaly.gov.gr

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Εξήντα έξι (66) δειγματοληψίες αέρα, εντατικοί έλεγχοι και λήψεις δειγμάτων αέρα εντός και πέριξ βιομηχανικών μονάδων, δύο σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε διαγωνιστική διαδικασία ο τρίτος σταθμός και έτοιμη για υπογραφή η σύμβαση της ολφακτομετρίας, είναι κάποιες από τις ενδεικτικές ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων για τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας και την ταυτοποίηση της οσμής.

Παράλληλα έχουμε καλέσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε λήψεις δειγμάτων αέρα για τον προσδιορισμό αέριων ρύπων σε βιομηχανίες της πόλης του Βόλου. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Μαγνησίας κάθε μέρα και νύχτα συνεχίζουν αδιάλειπτα τη δουλειά τους. Τις προηγούμενες ημέρες βοηθήθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου και για δύο συνεχή 24ωρα έκαναν ελέγχους σε βιομηχανικές μονάδες. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουμε το θέμα  της Δημόσιας Υγείας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό. Έχουμε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, με εμπειρία και με πιστοποιημένο ειδικό εξοπλισμό, προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα εμείς και οι πολίτες αυτής της πόλης για την ποιότητα της ατμόσφαιρας». (Πηγή: taxydromos.gr)