Οικοτεχνία: ευκαιρία προώθησης των αγροτικών προϊόντων

Οι επαγγελματίες αγρότες έχουν τη δυνατότητα να μεταποιούν τα προϊόντα που παράγουν και να τα διοχετεύουν στην αγορά, αποδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αγοραστική αξία στα προϊόντα τους και ενισχύοντας ταυτόχρονα το εισόδημά τους.

Τρόφιµα οικοτεχνικής παρασκευής

Τα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής είναι τα τρόφιµα τα οποία παράγονται από τη µεταποίηση, µικρής κλίµακας, αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από τον επαγγελµατία αγρότη, στη µονάδα τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής, τα οποία προορίζονται για άµεση διάθεση στον καταναλωτή.



Η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει στους επαγγελματίες αγρότες να συστήσουν μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής τους κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία. Ο επαγγελματίας αγρότης που διαθέτει µονάδα τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής είναι υπεύθυνος για την τήρηση των διατάξεων των υπουργικών αποφάσεων και των Καν. 178/2002, 852/2004 και 1169/2011.

Είδη των τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής

Τα είδη των τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
Α. Προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσµατα (π.χ. παξιµάδια κτλ.) και ζυµαρικά µε κύριο συστατικό το αλεύρι δηµητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κτλ.).
Β. Προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµέλαδες, κοµπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιµέζι, µουσταλευριά.
Γ. Προϊόντα µε παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωµατικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυµούς φρούτων κ.α τρόφιµα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
Δ. Προϊόντα διατηρηµένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιµα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείµµατα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε. Προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιµα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωµατικά φυτά.
ΣΤ. Προϊόντα µε µέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραµένα φρούτα, µαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιµα.
Ζ. Γαλακτοκοµικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθµ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ).

Τα σημεία διάθεσης των προϊόντων

Τα προϊόντα που τυποποιούνται στις οικοτεχνίες μπορούν να διατίθενται προς πώληση στην έδρα της µονάδας τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής, σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εµποροπανηγύρεις και δηµοτικές εκδηλώσεις), σε λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών και σε επιχειρήσεις λιανικού εµπορίου και µαζικής εστίασης.

Πηγή: minagric.gr





 





Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο