Νέδα, ο πιο γνωστός «θηλυκός» ποταμός της Ελλάδας

Στα σύνορα μεταξύ Μεσσηνίας και Ηλείας, στο όρος Λύκαιο στα 1420 μέτρα υψόμετρο, πηγάζει ο ποταμός Νέδα. Μετά από μία διαδρομή 32 χλμ και αφου διαχωρίσει Μεσσηνία και Ηλεία, ξεχύνεται στο Ιόνιο στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Είναι από τα ελάχιστα γνωστά ποτάμια στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα (Αραπίτσα στη Νάουσα και Έρκυνα στην Λειβαδιά τα άλλα δύο), το οποίο οφείλει στη νύμφη Νέδα στην οποία η Ρέα εμπιστεύτηκε την ανατροφή του γιου της, Δία.
Ο ποταμός στο μεγαλύτερο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πλούσια βλάστηση. Στο φαράγγι της Νέδας, η φύση δημιουργεί μαγευτικές εικόνες ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς. Πανύψηλα δέντρα κρατάν το μέρος σκιερό και δροσερό. Ένα εντυπωσιακό τούνελ, το Στόμιο, το οποίο διασχίζει ο ποταμός, μία τεράστια σπηλιά και ένα πέτρινο γεφυράκι είναι από τα ωραιότερα σημεία της διαδρομής.

Κατά μήκος του ποταμού δημιουργούνται αρκετοί καταρράκτες με αυτόν στην Φιγάλεια να είναι ο πιο εντυπωσιακός με ύψος 50 μέτρα. Πρόκειται για ένα σημείο που ο ήχος του νερού που πέφτει στην καταγάλανη τιρκουάζ λιμνούλα νανουρίζει τον επισκέπτη. Η πυκνή βλάστηση από συκιές, πουρνάρια και πλατάνια και οι σταγονίτσες του καταρράκτη που «πετάνε» στην ατμόσφαιρα συμπληρώνουν την όψη αυτού του σαγηνευτικού μέρους.
Ο ποταμός Νέδα αποτελεί το φυσικό σύνορο Μεσσηνίας και Ηλείας. Είναι γνωστός από την αρχαιότητα και συνδέεται με αρκετούς μύθους. Στο χώρο του ποταμού γινόντουσαν και πολλές τελετές, καθώς πολλοί θεοί και θεϊκές μορφές σχετίζονταν με την Νέδα.
Επιμέλεια: Άγγελος Γ