Μπάλος Κρήτης: Όταν το γαλάζιο συναντάει το ροζ

Μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας είναι αυτή του Μπάλου στην Κρήτη, περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου.

Πρόκειται για μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στο Ακρωτήριο της Γραμβούσας και το μικρότερο ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον ορεινό όγκο του Πλατύσκινου.

Έκτος από το μαγευτικό τοπίο της περιοχής, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της παραλίας που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες είναι η ροζ άμμος.

Ο συγκεκριμένος χρωματισμός οφείλεται σε κάποια μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

Η πρόσβαση στον Μπάλο είναι αρκετά εύκολη με καραβάκι που ξεκινά από την Κίσσαμο και από άλλα σημεία του νομού, τα οποία πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές. Ακόμη, η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και οδικώς, μια διαδρομή όμως σχετικά δύσκολη.

Με μια ματιά στην παραλία του Μπάλου, τόσο από κοντά όσο και μέσα από εικόνες αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και η προστασία της φύσης. Γι αυτό άλλωστε και η ευρύτερη  περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους, με σκοπό να συνδυάσει αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις τοπικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Χάρτης: