Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια εμπνευσμένη κυρίως από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
Η συγκεκριμένη διατροφή έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων, λόγω της πρόληψης ασθενειών, αλλά δεν σταματά εκεί. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του οργανισμού από την μόλυνση της ατμόσφαιρας αλλά και στην πρόληψη του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που έγινε σε 550.000 ανθρώπους για 17 χρόνια διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά της μεσογειακής διατροφής έχουν την δυνατότητα να προστατέψουν τους ανθρώπους από την έκθεσή τους στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.
Παράλληλα, τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αμυντικό μηχανισμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπολογίστηκε ότι η παραγωγή του κόκκινου κρέατος συμβάλλει κατά 36% στα αέρια του θερμοκηπίου και επομένως και στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας.