Κότορ: Η νύμφη της Αδριατικής [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το Κότορ είναι μια παραθαλάσσια πόλη του Μαυροβουνίου με πληθυσμό 13.176 άτομα και διοικητικό κέντρο του Δήμου Κότορ. Το παλαιό Μεσογειακό λιμάνι του Κότορ είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι ενετικές επιρροές φαίνονται στην αρχιτεκτονική της πόλης.

Ο κόλπος του Κότορ (Boka Kotorska) ορισμένες φορές καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης (καλείτε έτσι λόγω του φυσικού τοπίο, γιατί στην πράξη δεν είναι φιόρδ).

Το Κότορ έχει για πρώτη φορά αναφερθεί το 168 π.Χ. και είχε κατοικηθεί κατά την διάρκεια των Αρχαίων Ρωμαϊκών χρόνων. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστό ως Acruvium, και ήταν μέρος της Ρωμαϊκής επαρχίας της Δαλματίας. Στο μεσαίωνα το φυσικό λιμάνι του Κότορ στην Αδριατική θάλασσα αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο.

Τα ογκώδη και εντυπωσιακά τείχη που περιβάλλουν την πόλη έχουν μήκος περίπου 5 χλμ., 20 μέτρα ύψος και 10 μέτρα πλάτος. Εχουν συντηρηθεί και αποτελούν μοναδικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.

Στο Κότορ υπάρχουν αρκετά παλάτια: το Παλάτι Ντράγκο, με τα γοτθικά παράθυρα του 15ου αιώνα, όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Συντήρησης των Πολιτιστικών Μνημείων. Το Παλάτι Μπιζάντι του 12ου αιώνα, το Παλάτι Πίμα, με τυπικά στοιχεία αναγέννησης και μπαρόκ του 16ου αιώνα. Το Παλάτι Γκρουμπόνγια με κάποια αντικείμενα που διασώθηκαν από το παλαιό φαρμακείο του Κότορ που ιδρύθηκε το 1326. Το Παλάτι Γκργκουρίν χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και σήμερα στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο. Το Παλάτι Μπούκα των πατρικίων αδελφών Βίκο και Ντομίνικο Μπούκα. Το Παλάτι Μπεσκούτσα του 1776, το Παλάτι Λομπάρντιτς του 17ου αιώνα, καθώς και το Παλάτι Βράκτζεν του 18ου αιώνα.

Πατέρας και προστάτης του Κότορ, ο Αγιος Τρύφων απεικονίζεται και στον θυρεό της πόλης μαζί με ένα λιοντάρι και το βουνό Σαν Τζιοβάνι. Στις 19 Ιουνίου του 1166 ιδρύθηκε ο σημαντικότερος καθεδρικός της πόλης, στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε εκκλησία του 809 που έχτισε ο Αντρίγια Σαρακένις, πολίτης του Κότορ ο οποίος έφερε και τα λείψανα του Αγίου από την Κωνσταντινούπολη.

Η φυσική πολιτιστική-περιοχή του Κότορ είναι χαρακτηρισμένη από το 1979 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.