Κόσυνθος: Το στολίδι της Ξάνθης και της Ροδόπης

Μια άγνωστη πτυχή της Ξάνθης είναι ο ποταμός Κόσυνθος. Γνωστός και ως Κομψάτος ή Κοσσινίτης στην αρχαιότητα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια της περιοχής.

Με πηγές στο όρος Ερύμανθος ή Χαϊντού, του ορεινού συγκροτήματος της Κούλας (οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης), ο Κόσυνθος, διασχίζει το νομό Ξάνθης και τμήμα του νομού Ροδόπης, ενώ εκβάλλει στα βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, κοντά στο Σέλινο (αρχαία Αναστασιούπολη – Περιθεώριο), ρέοντας αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και έχοντας συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα.

Η ιδιαίτερη ποικιλομορφία, που χαρακτηρίζει τον Κόσυνθο και δεν περιορίζεται μόνο στη χλωρίδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λίμνη Βιστωνίδα. Διαθέτοντας μια λεκάνη απορροής έκτασης 530 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει κυρίως ορεινές περιοχές, αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα, θηλαστικά αλλά και πτηνά, μερικά από τα οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αφανισμού, όπως ο Βασιλαετός. Σίγουρα αξίζει μια πεζοπορία στην περιοχή του ποταμού, καθώς κανείς μπορεί να απολαύσει εκτός των παραπάνω, τους ήχους των ορμητικών νερών του, τα κατά τόπους γεφύρια και το νερόμυλο Χαλήλ.


Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ποταμού Κόσυνθου αποτελούν τα ιζήματα και φερτά υλικά που μεταφέρει. Στο δέλτα του ποταμού Κόσυνθου, σχηματίζεται μια ζώνη εναπόθεσης των φερτών αυτών υλικών, που κάθε χρόνο επεκτείνεται βαθύτερα στη λίμνη Βιστωνίδα. Δυστυχώς όμως, ούτε αυτός ο ποταμός δεν γλύτωσε από την ανθρώπινη παρέμβαση, αφού με τα αντιπλημμυρικά έργα που έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1950, περιορίστηκαν οι εκβολές του στην λίμνη Βιστωνίδα αλλάζοντας οριστικά αυτό το άγριο περιβάλλον που χαρακτηριζόνταν ως ζούγκλα.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι, ο Κόσυνθος, δεν διαθέτει σταθερή ροή και φέρει σημαντικές διακυμάνσεις στην παροχή του, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, καθώς η ποικιλομορφία του αλλά και η εγγύτητα της απόστασής του αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μελέτης του, ιδιαίτερα από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, ο ποταμός διασχίζει το ανατολικό τμήμα της Ξάνθης, περνώντας ανάμεσα από τη συνοικία Σαμακόβου και των εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου, και συνεχίζει προς τον παλαιό Χ.Α.Δ.Α. (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) της Ξάνθης, καταλήγοντας στις εκβολές του. Αν και παλαιότερα, υπήρχε και δεύτερη κοίτη εντός της πόλης, η οποία, ξεκινούσε από το Σαμακώβ και διέσχιζε την πλατεία Ζωαγοράς (ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς σήμερα), δημιουργώντας μια νησίδα ανάμεσα στις 2 κοίτες, την “Καρανάς”, όπου βρίσκονταν τα σφαγεία και τα βυρσοδεψεία της πόλης. Η δεύτερη αυτή κοίτη επιχωματώθηκε το 1913 και έτσι δημιουργήθηκε ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς, το πασίγνωστο σήμερα, παζάρι της Ξάνθης. Τέλος, άξιος θαυμασμού και πολλών φωτογραφιών υπήρξε ο Κόσυνθος τους 2 τελευταίους χειμώνες μιας και πάγωσε, προσφέροντας μοναδικό θέαμα σε μικρούς και μεγάλους.

Ένα μοναδικό κόσμημα για την πόλη της Ξάνθης, που δυστυχώς δεν προσέξαμε όσο έπρεπε με την πάροδο του χρόνου αφού δέχεται έντονα την ανθρώπινη παρέμβαση σε μεγάλο μέρος του.

Διαβάστε επίσης: Λίμνη Βιστωνίδα: Το κρυμμένο στολίδι της Θράκης