Η χρήση μάσκας και ο κατάλληλος εξαερισμός για ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από την Πολιτεία τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, προτάσσοντας κατά σύμπτωση –ή και όχι– τον μαγικό αριθμό των 15 μαθητών ανά αίθουσα.

Ασφαλώς, η μείωση των μαθητών ανά αίθουσα θα μπορούσε να απαιτηθεί για παιδαγωγικούς λόγους, σίγουρα πάντως δεν φαίνεται να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της πιθανότητας να εξαπλωθεί ο κορονοϊός μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς είτε σε αίθουσα των 25 είτε των 15 ή ακόμη και των 5 μαθητών, ένα μόνο κρούσμα αρκεί για να μεταδώσει τη νόσο.

Ποια, λοιπόν, είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια από τη νέα σχολική χρονιά;

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) υποστηρίζουν πως μέχρι να μπορέσουν όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών ή και τα μικρότερα να εμβολιαστούν, η χρήση μάσκας είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο πρόληψης.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι –με βάση μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα– η χρήση μάσκας και ο καλύτερος εξαερισμός στις σχολικές μονάδες εγγυώνται την ασφαλέστερη λειτουργία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού SARS-CoV-2. Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι όταν το προσωπικό των σχολείων και οι καθηγητές φορούν μάσκα, μειώνονται τα κρούσματα COVID-19 κατά 37%.

Όταν ήταν απαραίτητο οι μαθητές να φορούν μάσκα, η μείωση στα κρούσματα ήταν στο 21%. Η βελτίωση του αερισμού των χώρων με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, και σύστημα εξαερισμού, μείωσε τα κρούσματα κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με σχολεία που δεν τήρησαν αυτές τις συνθήκες αερισμού. Η δυνατότητα εξυγίανσης του αέρα είτε με ακτινοβολία UV είτε με υψηλής ποιότητας φίλτρα μείωσε τα κρούσματα στο μισό, αλλά ακόμα και χωρίς αυτά τα μέσα η βελτίωση του εξαερισμού αποδείχτηκε ωφέλιμη και με συμβατικά μέσα.

Παρ’ όλο που τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι πλέον –σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες– ασφαλές να εμβολιαστούν, το Center Disease Control των ΗΠΑ συνιστά τη λήψη πολυεπίπεδων μέτρων για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός και ο εμβολιασμός όσων είναι κατάλληλοι να εμβολιαστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ