Η προσφορά των Ινδών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανική αποικιακή εξάπλωση στην Ινδία άρχισε από το 1600 μ.Χ. με την ίδρυση της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, η οποία ήταν μια ιδιωτική εμπορική εταιρεία.

Στην αρχή η Βρετανία είχε περιοριστεί σε ένα μικρό τμήμα της ενδοχώρας της Ινδικής χερσονήσου αλλά μετά τη μάχη του Plassey το 1757 άρχισε να εδραιώνει την κυριαρχία της στην περιοχή. Το 1856 η βασίλισσα Βικτωρία ανακηρύχθηκε και αυτοκράτειρα της Ινδίας και δύο χρόνια αργότερα η Ινδία αποτέλεσε επίσημα πια μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939, η βρετανική Ινδία βρέθηκε και αυτή στον πόλεμο στο πλευρό της Βρετανίας. Ο Βρετανικός Ινδικός στρατός αριθμούσε 200.000 άνδρες και ως το τέλος του πολέμου συμμετείχαν συνολικά 2.5 εκατομμύρια Ινδοί εθελοντές, κατατάσσοντας την Ινδία στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες των συμμάχων που προσέφεραν εθελοντές στρατιώτες.

Οι Ινδοί στρατιώτες πολέμησαν σε σημαντικές μάχες στις πολεμικές επιχειρήσεις στη βόρεια Αφρική, στη Σομαλία, την Ερυθραία, την Αβησσυνία και στην ανατολική Ασία. Ακόμη, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ινδίας, οι Ινδοί μπόρεσαν να ανακόψουν την προέλαση των Ιαπώνων στην ανατολική Ασία. Οι Ιάπωνες είχαν καταλάβει κάποια εδάφη της Βιρμανίας, τα οποία όμως κατάφεραν οι Ινδοί να ανακτήσουν το 1945. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή των Ινδών στην απελευθέρωση της Ιταλίας από τους Ναζί, καθώς αριθμούσαν την τρίτη δύναμη μετά τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.

Η προσφορά βέβαια της Ινδίας δεν περιορίστηκε μόνο στην προσφορά του μάχιμου δυναμικού, αλλά υπήρξε σπουδαία στην παραγωγή τροφίμων και στολών για λογαριασμό των συμμάχων.

Πηγή: Η αποικιοκρατία στην Ασία: Η περίπτωση της Ινδίας

Φωτογραφία