Η κατάληψη του ναυτικού από άλογα στη μάχη του Τέξελ το 1795

Σε μια πολεμική σύγκρουση που λαμβάνει χώρο στη θάλασσα, είναι σύνηθες ο στόλος της ναυτικής δύναμης που υπερισχύει να καταστρέφει ή να καταλαμβάνει τα πλοία των αντιπάλων. Κατά τη διάρκεια όμως του Πολέμου του Πρώτου Συνασπισμού της Γαλλικής Επανάστασης συνέβη και το παράδοξο γεγονός να καταλάβει το γαλλικό ιππικό τον στόλο των Ολλανδών.

Η μάχη του Τέξελ της βόρειας Ολλανδίας το 1795 αποτελεί και τη μοναδική περίπτωση στην ιστορία που το ιππικό κατέλαβε 14 Ολλανδικά πλοία που είχαν κολλήσει στον πάγο. Ο χειμώνας του 1794-1795 ήταν πολύ δριμύς για την περιοχή της Ολλανδίας και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν σε συνάρτηση και με μια καταιγίδα που ξέσπασε συντέλεσε ώστε ο αγκυροβολημένος ολλανδικός στόλος στο νησί Τέξελ να κολλήσει στον πάγο.

Οι γαλλικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της Ολλανδικής Δημοκρατίας από το φθινοπώρου του 1794, με σκοπό να κατακτήσουν τις Κάτω Χώρες. Ο γαλλικός στρατός τελικά εισήλθε στο Άμστερνταμ στις 19 Ιανουαρίου του 1795 και παρέμενε εκεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο στρατηγός του τμήματος Jean-Charles Pichegru πληροφορήθηκε ότι ένα τμήμα του ολλανδικού στόλου ήταν αγκυροβολημένο στο Den Helder, περίπου ογδόντα χιλιόμετρα βόρεια από το Άμστερνταμ. Τότε, ο Pichegru διέταξε τον στρατηγό της ταξιαρχίας Jan Willem de Winter να οδηγήσει το ιππικό προς τον ολλανδικό στόλο που ήταν παγιδευμένος στον πάγο. Μετά από μια προσεκτική προσέγγιση των πλοίων κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην ξυπνήσουν οι Ολλανδοί, ο υπολοχαγός-συνταγματάρχης Louis Joseph Lahure ξεκίνησε την επίθεση. Ο πάγος δεν έσπασε αντέχοντας το βάρος του ιππικού και οι Γάλλοι συνέλαβαν τον Ολλανδό ναύαρχο και τα πληρώματα των πλοίων.

Για ακόμη μια φορά στην ιστορία, οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν καθοριστικές για την εξέλιξη των πολεμικών γεγονότων και την έκβαση της μάχης.

Πηγήen.wikipedia.org

Φωτογραφία




Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο