Η διατροφή που συνέβαλε στη μακροζωία των Ναϊτών Ιπποτών

Το Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών συγκροτήθηκε στη διάρκεια της Α΄ Σταυροφορίας με σκοπό να βοηθήσει στη διατήρηση του χριστιανικού βασιλείου της Ιερουσαλήμ από τις επιδρομές των μουσουλμάνων, αλλά και για να εξασφαλίσει την ελεύθερη έλευση των προσκυνητών στην Ιερουσαλήμ.

Το Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών ήταν οργανωμένο με πολύ αυστηρούς κανόνες, τους οποίους οι μοναχοί τηρούσαν απαρέγκλιτα, ακόμη και στο θέμα της διατροφής. Ενώ τον 13ο αιώνα ο μέσος όρος ζωής των αντρών ήταν τα 31 χρόνια και το πολύ κάποιος να ζούσε μέχρι την ηλικία των 48 ετών, φαίνεται πως οι Ναΐτες Ιππότες δεν συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτή την κατηγορία. Όσοι Ναΐτες δεν έχαναν τη ζωή τους σε κάποια μάχη απολάμβαναν μακροζωία, με το προσδόκιμο της ζωής να ξεπερνά τα 60 έτη.

Μπορεί οι διατροφικές συνήθειες να συνέβαλαν στην καλή υγεία και στη μακροζωία των Ιπποτών;

Οι διαιτητικές συνήθειες του τάγματος των Ναϊτών αλλά και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι πολύ πιθανό να συνέβαλαν στη μακροζωία των Ιπποτών. Οι Ναΐτες ήταν υποχρεωμένοι να τρώνε όλοι μαζί κατά ζεύγη, και την ώρα του γεύματος επικρατούσε απόλυτη σιωπή. Τρεις φορές την εβδομάδα κατανάλωναν κρέας, κυρίως βοδινό αλλά και ζαμπόν ή μπέικον. Το κρέας αλατιζόταν είτε για να γίνει πιο νόστιμο είτε ακόμη για την καλύτερη διατήρησή του. Μάλιστα, οι μοναχοί των ανώτατων βαθμίδων είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ψητό κρέας τόσο για το μεσημεριανό γεύμα όσο και στο δείπνο.

Βέβαια, στο γεύμα όλοι οι αδελφοί έπιναν κρασί, αλλά σε περιορισμένη ποσότητα. Ακόμη, οι Ναΐτες έφτιαχναν και ένα ισχυρό κοκτέιλ, αναμειγνύοντας κρασί φοίνικα με αλόη βέρα και κάνναβη, το οποίο ήταν γνωστό ως «Ελιξίριο της Ιερουσαλήμ» και μπορούσε να βοηθήσει στην επούλωση των τραυμάτων.

Επίσης, περίοπτη θέση στο τραπέζι των Ιπποτών καταλάμβαναν και τα λαχανικά. Τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο οι Ναΐτες έτρωγαν δύο με τρία γεύματα μόνο με λαχανικά. Στη διατροφή τους ακόμη είχαν εντάξει το γάλα, το τυρί και τα αυγά, τα οποία συνοδεύονταν με ψωμί, αλλά αυτά απαγορεύονταν να τα τρώνε τις Παρασκευές. Μπορούσαν ακόμη να τρώνε σούπες από βρώμη ή όσπρια και καλαμάρια. Επίσης, για ένα πιο πλούσιο γεύμα κατανάλωναν παστά ή αλατισμένα ψάρια και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αμυγδάλου. Τα λαχανικά τα καλλιεργούσαν οι ίδιοι στους κήπους τους, όπως επίσης και τα φρούτα. Στην καθημερινή τους διατροφή λάμβαναν υγιεινά μικρογεύματα, όπως σύκα, αμύγδαλα, ρόδια και ελιές. Από την αυστηρή νηστεία εξαιρούνταν ασφαλώς οι ασθενείς και οι αδύναμοι, καθώς σ’ αυτούς επιτρεπόταν η καθημερινή κατανάλωση κρέατος και πτηνών.

Εκτός βέβαια από την ισορροπημένη διατροφή των Ιπποτών, στη διατήρηση της καλής υγείας συνέβαλε και η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πριν από κάθε γεύμα ή την προσευχή, οι αδελφοί του Τάγματος ήταν υποχρεωμένοι να πλένουν καλά τα χέρια τους. Αυτός ο κανονισμός φαίνεται πως προστάτευε τους μοναχούς από την εξάπλωση των μικροβίων και των επιδημιών, μια τακτική που προφανώς την υιοθέτησαν από την αλληλεπίδραση με Άραβες γιατρούς, οι οποίοι φημίζονταν εκείνη την περίοδο για τις ιατρικές γνώσεις τους.

Γενικά, η τάξη των Ιπποτών για περίπου 200 χρόνια ευημερούσε στην Ευρώπη αριθμώντας περίπου 15.000 μέλη. Οι αυστηρές διατροφικές τους συνήθειες σίγουρα ευνόησαν στη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως στους Ναΐτες απαγορευόταν επίσης να μιλούν με γυναίκες.

Πηγές:

atlasobscura.com

el.wikipedia.org




Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο