Η βιομηχανία κρεάτων «νεκρώνει» τον κόλπο του Μεξικού!

Όλοι γνωρίζουμε ότι μία διατροφή με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλει στην ψυχική και σωματική μας υγεία, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση κρέατος (είτε αυτό είναι βοδινό, είτε χοιρινό ή κοτόπουλο) έχει συνέπειες και στο περιβάλλον. ‘Oπως αποκαλύπτει πρόσφατη αναφορά, οι τοξίνες που καταλήγουν στους ποταμούς από τις βιομηχανίες κρέατος έχουν συμβάλλει στην δημιουργία της μεγαλύτερης «νεκρής ζώνης» στον κόλπο του Μεξικού.

Η αναφορά προέρχεται από το Migthy, μια περιβαλλοντική ομάδα υπό την προεδρία του πρώην βουλευτή των ΗΠΑ, Henry Waxman. Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα αυτή, η κοπριά και τα λιπάσματα που απορρίπτονται από τις βιομηχανίες στους ποταμούς οδηγούν στην τεράστια ανάπτυξη των φυκών. Ως αποτέλεσμα της μόλυνσης  και της υπερανάπτυξης των φυκών, η NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) επιβεβαιώνει ότι ο κόλπος του Μεξικό έχει την μεγαλύτερη νεκρή ζώνη στην ιστορία. Μάλιστα, οι περιβαλλοντολόγοι προβλέπουν ότι η ζώνη αυτή θα φτάσει τα 8.200 τετραγωνικά μίλια ή περίπου όσο η έκταση του New Jersey.

Από τις αναλύσεις της Mighty, προκύπτει ότι ένα βιομηχανοποιημένο και συγκεντρωτικό αγροτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την μετατροπή μεγάλων λιβαδιών σε μονοκαλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια. Όταν βρέχει, τα απογυμνωμένα εδάφη είναι εύκολο να αποπλυθούν κι έτσι τα λιπάσματα εισέρχονται στα ρεύματα κι από εκεί στα ποτάμια και στους ωκεανούς.

Η Tyson Foods, η οποία εδρεύει στο Αρκάνσας των ΗΠΑ θεωρείται κυρίαρχος υπεύθυνος για την παραπάνω μόλυνση κι αυτό γιατί είναι ο κύριος προμηθευτής βοδινού, κοτόπουλου και χοιρινού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αναφορά του The Guardian, κάθε χρόνο σφάζονται 35 εκατομμύρια κοτόπουλα και κάθε εβδομάδα 125.000 βοοειδή. Μία τέτοια κατανάλωση απαιτεί 5 εκατομμύρια στρέμματα καλαμπόκι τον χρόνο για τροφή. Δυστυχώς, η όρεξη των Αμερικανών για ζωικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που προκαλεί προβλήματα, εκτός κι αν η πλειοψηφία υιοθετήσει υψηλής ποιότητας, οργανικές φυτικές τροφές οι οποίες απαιτούν λιγότερους πόρους για την ανάπτυξη και βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον.

Η Mighty καλεί την Tyson και τις άλλες επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί σιτηρών εφαρμόζουν πρακτικές οι οποίες μειώνουν την ρύπανση στις υδάτινες οδούς. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αφήνουν το έδαφος γυμνό από καλλιέργειες κι ότι θα πρέπει να είναι πιο φειδωλοί στην χρήση λιπασμάτων.

Επιμέλεια: Μαρία Γαβρούζου








Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο