Ηράκλειο: Σακούλες από καλαμπόκι που λιώνουν και φαγητό σε φτωχούς από εστιατόρια

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου προχωρώντας ένα βήμα μπροστά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για καλύτερη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ.Χάρης Μαμουλάκης.

Σακούλες από καλαμπόκι που… λιώνουν

Ο κ.Μαμουλάκης εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος θα παράγονται κομποστοποιήσιμες σακούλες από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, οι οποίες και θα διατίθενται στους δημότες δωρεάν.
Οι σακούλες αυτές θα παράγονται από καλαμπόκι θα μοιάζουν με πλαστικές αλλά δεν θα είναι και σε 7 μέρες βάζοντας μέσα υπολείμματα τροφών θα διαλύονται μαζί με αυτά και θα γίνονται κόμποστ δηλ λίπασμα.

Αυτή η καινοτομία θα φέρει τα πάνω κάτω στην διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης αφού θα τοποθετηθούν σε όλο το Ηράκλειο ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης όπου θα μπορούν να τοποθετούνται οι σακούλες κατασκευασμένες από το καλαμπόκι.
Σε πρώτη φάση θα παραχθούν ενάμιση εκατομμύριο και έπεται συνέχεια ενώ όσοι συμμετέχουν θα δουν τα δημοτικά τέλη τους να μειώνονται.
Επίσης όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης η αλλαγή της νοοτροπίας με την οποία διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας είναι καίριο ζήτημα.

«Καμία αξιοποιήσημη τροφή στα σκουπίδια»

«Είτε μέσω της ανακύκλωσης, είτε μέσω της κομποστοποίησης, είτε με άλλους τρόπους, τα απορρίμματα για έναν σύγχρονο Δήμο πρέπει να αποτελούν αξιοποιήσιμο υλικό. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο – όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος.

Η δεύτερη δράση αφορά την αξιοποίηση του περισσεύματος τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό Εστιατόριο που θα δημιουργήσει ο Δήμος Ηρακλείου.
Πρόκειται για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.

Έξυπνη κάρτα για τα σουπερ – μάρκετ

Το τρίπτυχο των δράσεων ολοκληρώνεται με τη δημιουργία της έξυπνης κάρτας, η οποία θα συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας θα πληροφορείται ο δημότης για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Ο Δήμος Ηρακλείου για τις δράσεις αυτές χρηματοδοτείται «γενναία» από το ευρωπαικό πρόγραμμα : Urban Innovative Actions. Συγκεκριμένα ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 3.912.000 ευρώ και ο δήμος επιδοτείται από το πρόγραμμα με 3.130.000 ευρώ σε ποσοστό δηλ 80% ενω καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή του τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης κ. Θρασβουλου Μανιού που επιμελήθηκε το σχεδιασμού των δράσεων.

πηγή: ekriti.gr, 20/10/2017, 00:11






Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο