Οι διαφημίσεις προϊόντων στον Τύπο στις αρχές του 20ου αιώνα

Οι διαφημίσεις προϊόντων είναι συνυφασμένες με την εποχή και τις ανάγκες των ανθρώπων. Σίγουρα, σε εμάς τους νεώτερους προκαλεί έκπληξη βλέποντας μια διαφήμιση της Nestle από το 1911, που προβάλλει σε φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία» πως το γάλα Nestle νικά τη χολέρα, μια ασθένεια που ταλάνιζε την ανθρωπότητα τους περασμένους αιώνες.

Ακόμη, σε άλλη διαφήμιση που δημοσιεύτηκε την ίδια εποχή στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» προβάλλεται από ειδικευμένο ουρολόγο η θεραπεία της βλεννορροίας με εργαλεία και όχι φάρμακα.


Επίσης, η υγεία των παιδιών συνδέεται σε διαφήμιση της εφημερίδας «ΑΘΗΝΑΙ» το 1910 με την κατανάλωση ζυμαρικών και μάλιστα εισαγόμενα από την Τοσκάνη.


Βέβαια, υπάρχουν και παρεχόμενες υπηρεσίες που φαίνεται πως στην Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία και αντέχουν στο χρόνο, όπως τα φροντιστήρια. Αν κάποιοι θεωρούν πως τα φροντιστήρια κρίθηκαν απαραίτητα για την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τις τελευταίες δεκαετίες, σίγουρα κάνουν λάθος. Από διαφημίσεις στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» το 1912 και της εφημερίδας «Έθνος» το 1913 διαπιστώνουμε πως υπήρχαν φροντιστήρια μαθηματικών στην Αθήνα, τα οποία προετοίμαζαν τους υποψηφίους των Στρατιωτικών Σχολών και του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, παρέχονταν μαθήματα δια αλληλογραφίας στους μαθητές που έμεναν στην επαρχία και στο εξωτερικό.

Και μπορεί η Ελλάδα το 1907 να βάδιζε με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσπαθώντας να ανακάμψει από την πτώχευση του 1893 και την επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου από τους Γάλλους και τους Βρετανούς τραπεζίτες το 1898, ωστόσο βλέπουμε σε διαφήμιση στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΙ» το 1907 να προβάλλεται έκθεση με αγγλικά είδη υγιεινής.

Τέλος, στην εφημερίδα «Έθνος» το 1913 βρίσκουμε τη διαφήμιση για μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη θεραπεία της κήλης χωρίς να αναγκαστεί ο ασθενής να διακόψει την εργασία του.

Πηγήwww.lib.auth.gr