Διάσημοι άντρες που φοβούνταν μην τους θάψουν ζωντανούς

Σε παλαιότερες εποχές που η ιατρική επιστήμη δεν διέθετε τη σύγχρονη τεχνολογία για να επιβεβαιωθεί ένας θάνατος, υπήρχε η περίπτωση να ταφεί και κάποιος ζωντανός. Ο φόβος, λοιπόν, που κυρίευσε τους ανθρώπους μήπως ταφούν ζωντανοί δεν ήταν απλά εμμονή ή παραλογισμός, αλλά μια ιστορική πραγματικότητα με βαθιές ρίζες.

Για παράδειγμα, ο τυφοειδής που ξέσπασε τον 19ο αιώνα θεωρήθηκε ως μια βασική αιτία που κάποιοι ενταφιάστηκαν ζωντανοί. Επειδή αυτή η ασθένεια προκαλούσε χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, ίσως αυτό οδήγησε και σε λανθασμένη επιβεβαίωση θανάτου κάποιων ασθενών. Βέβαια, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία ούτε για το ποιες άλλες ασθένειες οδήγησαν σε ενταφιασμό ζωντανών ούτε για το ποιοι διάσημοι μπορεί να θάφτηκαν ζωντανοί.

Μια διάσημη προσωπικότητα που υπέφερε από την «ταφοφοβία» ήταν ο Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν. Ο συνθέτης είχε προσβληθεί από φυματίωση και η ασθένεια αυτή του προκάλεσε μια σοβαρή επιπλοκή στην καρδιά. Από το φόβο μήπως ταφεί ζωντανός είχε ζητήσει ακόμη ζωντανός, όταν έρθει η ώρα του να πεθάνει, να βγάλουν την καρδιά του και να τη θάψουν στην Πολωνία. Ο Σοπέν πέθανε το 1849 και κηδεύτηκε στο Παρίσι, αλλά η καρδιά του ταξίδεψε μέχρι τη γενέτειρά του.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, από το φόβο να ταφεί ζωντανός είχε ζητήσει, όταν θα πέθαινε, να άφηναν τη σορό του τρεις ημέρες εκτεθειμένη και μετά να τον ενταφίαζαν. Μέσα στο διάστημα των τριών ημερών θα ήταν πια βέβαιο πως όντως είχε πεθάνει.

Η «ταφοφοβία» είχε καταλάβει και τον διάσημο Δανό συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αλλά και τον ιδρυτή των βραβείων Νόμπελ, τον Άλφρεντ Νόμπελ. Για να αποφευχθεί η περίπτωση να ταφούν ζωντανοί, όταν φάνηκαν να πεθαίνουν, ήθελαν να ανοιχτούν οι φλέβες τους για να είναι σίγουρο πως πράγματι πέθαναν.

Πηγή: History.com




Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο