Βουτσαράς Ιωαννίνων, ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου

Ο Βουτσαράς είναι ένα από τα λιγότερα γνωστά χωριά των Ιωαννίνων που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί κανείς όποια εποχή και αν βρεθεί στην Ήπειρο. Ο Βουτσαράς είναι το κεντρικό χωριό σε ένα σύμπλεγμα μικρών οικισμών δυτικά των Ιωαννίνων, επάνω στην παλαιά εθνικό οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και πολύ κοντά στον Καλαμά ποταμό, τον ποταμό Θύαμι της αρχαιότητας.

Φωτογραφία: Vasilis LolisΜέχρι το 1976 ο οικισμός του Βουτσαρά ονομαζόταν Άγιος Κοσμάς. Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος οικισμός, το παλιό όνομα Μποτσαράς δηλώνει πως πρόκειται για έναν πολύ παλιό οικισμό των Ιωαννίνων. Μάλιστα, η περιοχή πρέπει να ήταν σταθμός για τους ταξιδιώτες, πράγμα που υποδηλώνεται από το Χάνι του Τσίρκα επί της ΕΟ Ιωαννίνων –Ηγουμενίτσας.

Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα ο Βουτσαράς αποτελεί σταθμό για τον περιηγητή που θέλει να ανακαλύψει όλη την κρυμμένη ομορφιά του τοπίου της Ηπείρου, ακολουθώντας είτε τον ρου του ποταμού Καλαμά είτε την ασφαλτοστρωμένη παλαιά εθνική Εθνικό Οδό για την Ηγουμενίτσα.

Φωτογραφία: Nikos Nikolaou‎

Εντός του χωριού λειτουργούν φαρμακείο, βενζινάδικο, φούρνος, μινιμάρκετ, δύο καφενεία και δύο ψησταριές, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει εδέσματα και τοπικές γεύσεις της Ηπείρου. Βέβαια, ο Βουτσαράς λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και του μαγευτικού τοπίου αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρεις, τους περιπατητές και τους λάτρεις των μανιταριών.

Φωτογραφία: Evgenios Pappas‎

Όσοι προγραμματίζουν να περάσουν τις ημέρες των γιορτών στα Ιωάννινα, ας μην παραλείψουν να επισκεφτούν και τα χωριά του Δήμου Ζίτσας, όπως τον Βουτσαρά. Σίγουρα, θα ανακαλύψουν ένα όμορφο χωριό που θα αποτελέσει στο μέλλον τον αγαπημένο τους προορισμό.

Sofia Goula

Φωτογραφία: Sofia Goula

Φωτογραφία: Nikos Nikolaou‎

Περισσότερες πληροφορίες για ταξιδιώτες και περιηγητές: Κώστας Τάσης, τηλ: 6977691471

Ευχαριστούμε θερμά για τις φωτογραφίες την ομάδα του facebook Βουτσαράς, Ιωαννίνων – Voutsaras, Ioannina