Βιζόν κυκλοφορούν ελεύθερα στην Καστοριά και προβληματίζουν τους κατοίκους

Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορεί να φτάσει τα 14 εκ. Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.

Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά. Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά. Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.

Την τελευταία δεκαετία μία “αναρχική-αντισπισιστική φιλοζωική οργάνωση” απελευθέρωσε από φάρμες εκτροφής της Καστοριάς και της Σιάτιστας δεκάδες χιλιάδες ζώα, κάποια από τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, προξενώντας προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, οι κάτοικοι των χωριών παραπονιούνται ότι τους τρώνε τις κότες. Αλλά επίσης είναι φανερό ότι είναι μία σοβαρή απειλή για τα άγρια ζώα: πουλιά, σαύρες, θηλαστικά που ζουν στην περιοχή. Αυτά τα ελεύθερα βιζόν είναι επίσης πολύ πιθανόν να μεταφέρουν αρρώστιες και στα βιζόν των εκτροφείων. Γι’ αυτό και αν πιαστούν, δεν τα δέχονται στα εκτροφεία. Στην Καστοριά έχουν κάνει πολύ σοβαρές ζημιές στην άγρια πανίδα. Έχουν καταγραφεί ακόμα και επιθέσεις σε κύκνους.

Βιζόν και κορονοϊός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις στην Ολλανδία όπου ο κορονοϊός ίσως μεταδόθηκε από βιζόν σε άνθρωπο. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στην Ολλανδία το πρώτο «ενδεχόμενο» κρούσμα μετάδοσης από ζώο σε εργαζόμενο σε μονάδα εκτροφής μινκ (βιζόν), όπου τα ζώα εκτρέφονταν για την γούνα τους. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε στην Ολλανδία και δεύτερο κρούσμα. Ο Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις». Ανέφερε επίσης η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.: «Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός».

wikipedia.org

koutsomili.wordpress.com

Φωτογραφία